Aubergine, verschillende soorten tomaat, granaatappel en basilicum olie
Aantal personen 10
Ingredienten
Aubergines
- 5 aubergines
- 2 citroen
- 2 sjalotje
- Zout
- Olijfolie
Tomaat
- 5 mooie tomaten liefst verschillende soorten
Granaatappel
- 1 granaatappel
Tomatenbouillon
- 8 trostomaten
- Tomaten- of sherry-azijn
Basilicum olie
- 1 bos basilicum
- 40 ml olijfolie
- 60 ml druivenpitolie
Bereiding
Aubergines
- Maak een paar inkervingen in de lengte in elk van de aubergines van ongeveer 5 cm lang om de huid te breken. Snij niet te diep in het vruchtvlees van de aubergines. Leg de aubergines op een rekje in de oven (180°C) gedurende 60 minuten tot de schil van de aubergines krakerig is en het vlees van binnen zacht is. Snij het vlees van de aubergine fijn tot een soort van tartaar en maak aan met een ragfijn gesnipperd sjalotje, een beetje olijfolie, zout, citroensap en citroenzest.
Tomaat
- Snij een kruisje in de boven- en onderkant van de tomaat en blancheer deze ongeveer 10 seconden in kokend water, leg ze daarna meteen in ijskoud water zodat het velletje los schrikt. Haal alle schil er voorzichtig af met een mesje. Haal de zaadlijsten eruit. Snij de tomaat in gelijke stukjes en maak aan met een beetje zout.
Granaatappel
- Snijd de granaatappel doormidden en haal de pitten eruit. Zet deze weg tot gebruik.
Tomatenbouillon
- Draai de tomaten fijn in een keukenmachine en hang het mengsel in een theedoek. Zorg dat de theedoek van te voren is uitgespoeld zodat er geen zeepresten meer in zitten. Hang de theedoek op of leg in een zeef met een bakje en pers uit. Maak de heldere bouillon op smaak met tomatenazijn en zout.
Basilicum olie
- Doe de basilicumblaadjes zout en rasp van de limoen in de thermomix en hak 3 seconden/stand 7. Voeg de olie en mix 8 minuten/stand 8. Spatel de basilicum naar benden en mix 10 minuten/stand 10. Giet de olie in een spuitflesje.
Opmaak
- Leg de aubergine in een steekring op een diep bord en druk goed aan. Leg hier de stukjes tomaat op, vervolgens de granaatappel pitten. Sprenkel er een beetje olijfolie, citroensap en zout overheen. Schep hier vervolgens een paar gulle lepels van de tomatenbouillon over. Druppel als laatste een beetje van de basilicumolie in de tomatenbouillon.
[…] Aubergine, verschillende soorten tomaat, granaatappel en basilicumolie […]