Print het recept

Geroosterde bloemkool met harissa, geroosterde aubergine met tahin en spinazie-walnootballetjes

GangAmuse
CCH Menu2025 – Januari
Aantal personen 10

Ingredienten

Groene harissa

  • 1 groene paprika
  • 1 jalapeño peper zonder zaadjes
  • ½ bosje koriander
  • ½ bosje peterselie
  • 1 teentje knoflook geperst
  • ½ tl komijnpoeder
  • ½ tl korianderpoeder
  • ¼ tl gerookte-paprikapoeder
  • 25 g citroensap is van ½ citroen
  • 2 el olijfolie
  • Zout

Aubergine met tahin

  • 2 grote aubergines
  • 140 g tahin
  • 120 ml water
  • 20 ml granaatappelmelasse
  • 40 g citroensap
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 el platte peterselie
  • zout
  • zwarte peper
  • 150 g minikomkommers
  • 100 g cherrytomaatjes

Bloemkool

  • 1 bloemkool
  • 3 el harissa
  • 2 el olijfolie
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 25 g amandelen
  • Verse kruiden zoals koriander, peterselie of munt, fijngehakt
  • Zout

Spinazie-walnootballetjes

  • 400 g bladspinazie
  • 150 g halve walnoten
  • 1 kleine stengel prei
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 el gedroogde fenegriekblaadjes
  • ½ tl cayennepeper
  • ½ ui
  • 25 g platte peterselie
  • 25 g korianderblad
  • Zeezout vlokken
  • Zwarte peper
  • 15 ml witte wijnazijn
  • Olijfolie

Opmaak

  • 1 Granaatappelpitjes van een granaatappel
  • Olijfolie

Bereiding

Groene harissa

  • Brandt de groene paprika’s met de brander tot deze zwart geblakerd zijn. Laat ze afkoelen en verwijder de schil.
  • Hak de koriander en de peterselie fijn.
  • Doe de gepelde paprika’s, jalapeño peper, knoflook, komijnpoeder, korianderpoeder, gerookte paprikapoeder, citroensap en olijfolie in een keukenmachine.
  • Pureer alles tot een gladde pasta. Voeg de gesneden koriander en peterselie toe en voeg zout naar smaak toe.
  • Bewaar de groene harissa in een luchtdichte pot in de koelkast. Het blijft ongeveer 1-2 weken goed.

Geroosterde aubergine met tahin

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Halveer de aubergines in de lengte en leg ze op een bakplaat (met siliconenmat). Snij het vruchtvlees kruislings in, maar zorg het vel heel blijft. Besprenkel de helften royaal met olijfolie (dan verbranden ze niet en worden ze heel zacht) en bestrooi met zout en peper. Rooster 45-50 minuten in de oven tot goudbruin. Laat afkoelen.
  • Schep het vruchtvlees uit de schil en hak het grof en doe het in een kom. Meng de tahin, water, granaatappelmelasse, citroensap, fijngesneden knoflook, fijngesneden peterselie en zout en peper erdoor. Voeg naar smaak nog meer zout, peper, knoflook, citroensap en/of granaatappelmelasse toe; de auberginemix moet een pittige zure-lichtzoete smaak hebben.
  • Snij de minikomkommers in de lengte doormidden en halveer elke helft nog een keer overlangs. Snijd vervolgens in stukjes van 1 cm.
  • Halveer de tomaatjes (of in kwart bij grotere) en meng samen met de komkommer door de auberginemix.
  • Schep de mix in een ondiepe schaal en zet weg tot uitgifte.

Geroosterde bloemkool

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snij de bloemkool in roosjes.
  • Meng in een grote kom de harissa, olijfolie en een snufje zout. Voeg de bloemkoolroosjes toe en meng goed zodat alle roosjes bedekt zijn met de marinade.
  • Verspreid de bloemkoolroosjes op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in de oven gedurende 25-30 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Rooster de amandelen in de oven op 175°C voor ongeveer 8 minuten. Laat de amandelen afkoelen en hak grof
  • Haal de bloemkool uit de oven en besprenkel met granaatappelmelasse.
  • Garneer met geroosterde amandelen en verse kruiden.

Spinazie-walnootballetjes

  • Hak de prei, knoflook, peterselie en koriander fijn.
  • Breng een grote pan water op hoog vuur aan de kook en blancheer de spinazie ongeveer 2 minuten. Haal de spinazie uit het hete water en doe over in een kom met ijskoud water. Zo zorg je ervoor dat de spinazieblaadjes hun groene kleur behouden.
  • Laat de spinazie een paar minuten afkoelen, laat uitlekken, knijp overtollig vocht eruit, hak fijn en zet apart.
  • Maal de walnoten met de prei, knoflook, fenegriek, en cayennepeper in een keukenmachine fijn en doe in grote kom.
  • Hak de ui in de keukenmachine fijn. Voeg spinazie en ui toe aan het walnootmengsel en roer goed door. Breng flink op smaak met zeezout en peper. Doe de wijnazijn en zoveel olijfolie erbij dat het spinaziemengsel wat losser is. Zet afgedekt 30-60 min in de koeling.
  • Haal daarna uit koeling, laat overtollig vocht uitlekken en maak er platte balletjes van.

Opmaak

  • Schep wat bloemkoolroosjes met harissa midden op een bord.
  • Aan de ene zijde ervan schep je de aubergine en strooi de granaatappelpitjes erover en druppel er nog wat olijfolie. Aan de andere kant het spinazieballetje met ook wat granaatappelpitjes.