Pie Tee met wortelmarmelade en mousse van pastinaak
Aantal personen 15
Ingredienten
Mousse pastinaak
- 3 dl groentefond
- 1 pastinaak
- 150 ml room
- 2 gelatineblaadjes
Pie tee
- 150 g bloem
- 5 g zout
- 10 g groene curry
- 1 ei
- 240 ml Water
- Zonnebloemolie
Marmelade van wortel
- 125 g geleisuiker
- 1 gember 1 5 cm
- 0,5 citroen
- 0,5 sinaasappel
- 250 g winterpeen
Crème van miso en zonnebloempitten
- 1 el witte miso
- 0,5 tl mosterd
- 20 g eiwit
- 10 g zonnebloempitten
- 1 el sushiazijn
- Max. 100 ml Zonnebloemolie
Wortelgelei
- 1 tl vadouvan
- 25 g Vegatal
- 500 ml wortelsap
Opmaak
- Cress
- Bloemen
Bereiding
Mousse van pastinaak
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Schil de pastinaak, snijd in kleine stukjes en kook gaar in de bouillon. Draai glad in blender en wrijf door een zeef.
- Meng de geweekte gelatineblaadjes door de warme pastinaak massa en laat afkoelen.
- Meng de lobbig geklopte slagroom erdoor en giet het geheel in een spuitzak.
- Spuit de mousse in twee bonbonmallen en zet in de shockvriezer voor minimaal 40 minuten tot bevroren of hard genoeg om uit de mal te halen. Gebruik 2 mallen om bij uithalen (vlak voor uit) de tweede in de vriezer te kunnen laten staan, het ontdooit snel.
Pie tee (Pie tee zijn kleine, dunne en knapperige bakjes)
- Meng de bloem met het ei, zout, en groene curry. Voeg water toe en meng goed. Zet in koeling voor 30 minuten.
- Schenk het beslag door een zeef zodat er geen klontjes meer in zitten. Verhit de olie tot 180°. Dompel de pie tees tang gedurende 5 min. in de hete olie tot de tang goed heet is en dan voor drie kwart in het beslag (regelmatig goed doorroeren). Houd voorzichtig onderste boven tot het beslag droog is en doe dan in de olie zonder de bodem te raken. Na ca. 30-50 sec voorzichtig met een satéprikker eraf schuiven en in de olie na laten garen tot licht bruin. Zet de bakjes op zijn kop op een rooster met papier eronder om uit te dampen.
- Pie tees blijven niet lang knapperig.
Marmelade van wortel
- Schrap de wortel en snijd klein. Kook de wortel gaar in een klein beetje water.
- Doe de zeste van de sinaasappel, de zeste en sap van de citroen en de klein gesneden gember in de blender en draai deze samen met de geleisuiker in een keukenmachine grof. Doe de gekookte wortel erbij en draai kort mee. Doe over in een pan en kook vervolgens de massa zachtjes nog 20 minuten door totdat er een mooi dikke marmelade-massa ontstaat. Leg op een plateau in de vriezer tot het koel is. Doe in spuitzak.
Crème van miso en zonnebloempitten
- Meng het eiwit, mosterd, sushiazijn, miso en zonnebloempitten in een blender. Schenk druppelsgewijs de olie toe totdat er een crème van mayonaise-dikte ontstaat. Spatel de crème in een spuitzakje.
Wortelgelei (maken als de pastinaakbonbons bevroren zijn)
- Kook het wortelsap met de vadouvan. Roer goed met een garde de Vegatal erdoor en kook voor 1 minuut. Haal de bevroren pastinaakbollen uit de mal, steek er een satéprikker in en dompel kort onder in de gelei. Haal er direct uit en leg op bakpapier. Herhaal dit ook met de tweede mal en zet koel weg. Werk snel, de gelei wordt snel hard.
Opmaaksuggestie:
- Spuit onder in het pie tee bakje wat marmelade van wortel.
- Plaats daar bovenop de bonbon van pastinaak.
- Spuit hier een paar dotjes van de miso crème op.
- Garneer met cress en/of een bloemetje.
- Serveer 1 pie tee per persoon. (Spuit eventueel wat wortel marmelade op het bord om hem stevig op te plaatsen)