BLOEMKOOLSAFFRAANCRÈME MET COQUILLES
Print het recept

Coquilles met bloemkool, avocado en quinoa

GangAmuse
CCH Menu2019 – Oktober
Aantal personen 10 people

Ingredienten

Coquilles

  • 20 coquilles

Gebakken bloemkool

  • 1 bloemkool Genoeg voor ca 15 personen

Crème van bloemkool

  • 125 ml room
  • 125 ml melk

Quinoa

  • 250 gr rode quinoa
  • 1 limoen
  • olijfolie
  • Zout en peper

Avocado crème

  • 2 avocado ‘Eat me’
  • scheutje melk ca 2 el
  • Zout en peper

Sesam mayonaise

  • 40 gr eiwit
  • 45 gr yoghurt
  • 1 el limoensap
  • 50 ml sesamolie
  • 100 ml neutrale olie
  • Zout en peper

Miso olie

  • 0,5 el miso pasta
  • 50 ml olijfolie

Bereiding

Coquilles

  • Spoel de coquilles schoon met koud water. Dep ze goed droog. Bak de coquilles net voor het serveren aan iedere zijde 30 seconden in een hete pan met geklaarde boter. Zout na met Maldon zout.

Gebakken bloemkool

  • Snijd mooie roosjes van de bloemkool, ca 2 pp, en kook beetgaar in ca. 2 minuten. De stronk en de rest van de bloemkool gebruiken wij voor de crème.
  • Bak de beetgare roosjes kort voor uitgifte in de boter lichtbruin.

Crème van bloemkool

  • Snijd de overgebleven bloemkool in gelijke kleinere stukken en zet op met room en melk. Laat gaar koken. Giet een deel van het vocht af en bewaar dit. Pureer de bloemkool met een blender of keukenmachine en een deel van het vocht tot een gladde, redelijk stevige crème. Verdun eventueel met wat achtergehouden vocht. Breng op smaak met peper en zout. Doe de crème in een spuitzak en houd warm tot uitgifte.

Quinoa

  • Schep de quinoa in een pan kokend water met een beetje zout. Kook gaar in ca. 9 minuten, spoel af met koud water om de garing te stoppen en giet af. Laat het niet helemaal afkoelen in water, maar zorg dat het lauwwarm op het bord komt. Breng op smaak met limoenrasp, olijfolie en peper en zout.

Avocado crème

  • Snijd de avocado in de lengte open, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit. Doe de avocado en een scheutje melk in een maatbeker en pureer met de staafmixer. Het wordt een stevige crème. Breng op smaak met peper en zout. Doe de avocado crème in een spuitzak met mondje en leg tot gebruik koel weg.
  • Avocado wordt bruin als de pit verwijderd is. Leg de pit in de avocado als je wel wilt schoonmaken maar nog niet direct wilt serveren.

Sesam mayonaise

  • Meng de 2 olie soorten.
  • Doe de yoghurt, limoensap en het eiwit in een maatbeker en zet de staafmixer onderin. Zet aan en giet in kleine beetjes het oliemengsel erbij. Mix steeds tot alle olie is opgenomen en het een mayonaise dikte heeft. Controleer de smaak, voeg eventueel zout en peper toe.

Miso olie

  • Meng de miso pasta met 2 el water. Roer het daarna door de olijfolie en doe in een spuitflesje.

Serveren

  • Maak een dun spiegeltje van de quinoa op het bord. Leg de coquilles op de quinoa. Spuit wat avocado crème tegen de quinoa aan. Leg er de gebakken roosjes bloemkool tegenaan, wat sesam mayonaise en toefjes bloem¬kool¬crème. Druppel wat miso olie op het bord.

(Wijn)notities


Wijnkeuze

Naam: Gorka Izagirre
Regio / Land: Bilbao / Spanje
Kleur / soort: Wit
Druivenras: Ondarrabi Zuri en Ondarrabi Zenatia
Smaakprofiel:
Deze blend is heerlijk fris en bloemig en heeft mooie zuren. De druiven van deze wijn komen van 10 verschillende percelen en worden apart gevinifieerd en pas later na het proeven geblend.
Omschrijving/Achtergrond:
Deze wijn kom uit een van de kleinste wijnregio’s van Spanje. Deze Bodega ligt op een kwartiertje rijden van Bilbao. Naast het bedrijf ligt het 3 sterren restaurant Azurmendi. Deze is ook van de familie.