Zeeuwse oester met asperge en crème van bieslook en peterselie
Aantal personen 10
Ingredienten
- 10 Zeeuwse oesters
- 4 witte asperges
- 1 banaansjalot
- 1 citroen
- 200 g zonnebloemolie
- ¼ bos peterselie
- ¼ bos bieslook
- 30 g sushiazijn
- 40 g Griekse yoghurt
- 45 g gepasteuriseerd eiwit
- 1 plak bricdeeg/filodeeg
- 10 g zeekraal
Opmaak
- Mustardcress
Bereiding
- Schil de asperges en kook deze in ruim water met zout.
- Als de asperges zijn afgekoeld, snijd de helft in lange dunne banen en de andere helft in fijne blokjes.
- Verwarm de zonnebloemolie tot 60°C en draai in een keukenmachine de bieslook en peterselie helemaal fijn in de olie (ongeveer 3 minuten). Laat de kruidenolie afkoelen.
- Meng de sushiazijn, Griekse yoghurt en het gepasteuriseerd eiwit en voeg hier een beetje zwarte peper aan toe.
- Draai dit fijn in een keukenmachine en voeg al draaiende 170 gram van de afgekoelde kruidenolie druppelsgewijs toe tot een mooie kruidenmayonaise.
- Blancheer de zeekraal enkele tellen in kokend water en koel deze terug in ijswater.
- Snipper 1 banaansjalot ragfijn en meng deze met de fijne blokjes van asperge en wat gesneden bieslook.
- Maak dit mengsel aan met sap van ¼ citroen en een klein beetje citroenrasp.
- Smeer het bricdeeg/filodeeg licht in met zonnebloemolie en bak het deeg circa 10 minuten af in de oven onder druk onder een bakmatje of bakpapier tot deze goudbruin is.
Opmaak
- Open de oester met een oestermes en maak deze los. Doe hier een theelepel van de aspergeblokjes met citroen en banaansjalot in.
- Doe enkele van de dungesneden aspergebanen in de oester.
- Zet m.b.v. een spuitzak of spuitflesje een mooie dot kruidenmayonaise in de oester.
- Garneer de oester af met enkele takjes zeekraal, het deegkrokantje en wat mustardcress.