Print het recept

Zeeuwse oester met asperge en crème van bieslook en peterselie

GangAmuse
CCH Menu2024 – Mei
Aantal personen 10

Ingredienten

  • 10 Zeeuwse oesters
  • 4 witte asperges
  • 1 banaansjalot
  • 1 citroen
  • 200 g zonnebloemolie
  • ¼ bos peterselie
  • ¼ bos bieslook
  • 30 g sushiazijn
  • 40 g Griekse yoghurt
  • 45 g gepasteuriseerd eiwit
  • 1 plak bricdeeg/filodeeg
  • 10 g zeekraal

Opmaak

  • Mustardcress

Bereiding

  • Schil de asperges en kook deze in ruim water met zout.
  • Als de asperges zijn afgekoeld, snijd de helft in lange dunne banen en de andere helft in fijne blokjes.
  • Verwarm de zonnebloemolie tot 60°C en draai in een keukenmachine de bieslook en peterselie helemaal fijn in de olie (ongeveer 3 minuten). Laat de kruidenolie afkoelen.
  • Meng de sushiazijn, Griekse yoghurt en het gepasteuriseerd eiwit en voeg hier een beetje zwarte peper aan toe.
  • Draai dit fijn in een keukenmachine en voeg al draaiende 170 gram van de afgekoelde kruidenolie druppelsgewijs toe tot een mooie kruidenmayonaise.
  • Blancheer de zeekraal enkele tellen in kokend water en koel deze terug in ijswater.
  • Snipper 1 banaansjalot ragfijn en meng deze met de fijne blokjes van asperge en wat gesneden bieslook.
  • Maak dit mengsel aan met sap van ¼ citroen en een klein beetje citroenrasp.
  • Smeer het bricdeeg/filodeeg licht in met zonnebloemolie en bak het deeg circa 10 minuten af in de oven onder druk onder een bakmatje of bakpapier tot deze goudbruin is.

Opmaak

  • Open de oester met een oestermes en maak deze los. Doe hier een theelepel van de aspergeblokjes met citroen en banaansjalot in.
  • Doe enkele van de dungesneden aspergebanen in de oester.
  • Zet m.b.v. een spuitzak of spuitflesje een mooie dot kruidenmayonaise in de oester.
  • Garneer de oester af met enkele takjes zeekraal, het deegkrokantje en wat mustardcress.