Print het recept

Bearnaisesaus

GangBasis

Ingredienten

  • 300 ml droge witte wijn
  • 45 ml cognac
  • 60 g sjalot gesnipperd
  • 1 bouquet garni *
  • 400 ml visvelouté
  • 40 g boter ijskoud en in blokjes
  • 5 g dragon gesnipperd
  • Zout peper

Bereiding

Algemeen

  • Bearnaisesaus is een saus gemaakt van opgeklopte boter en eigeel met toevoeging van een gastrique, bestaande uit wijn, azijn, dragon, mignonettes, kervel, bouquet garni en sjalotten.

Bereidingswijze

  • Meng de wijn in een steelpan met de cognac, sjalot en het bouquet garni.
  • Laat het vocht op een hoog vuur met tweederde inkoken.
  • Voeg de visvelouté toe en laat de saus 20 minuten zachtjes sudderen.
  • Schuim het oppervlak af indien nodig.
  • Passeer de saus door een fijnmazige puntzeef in een schone steelpan.
  • Klop beetje voor beetje de koude boter erdoor.
  • Breng op smaak en peper.
  • Snijd de dragon fijn en roer dit door de witte wijnsaus