Print het recept

Béchamel saus

GangBasis

Ingredienten

  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml melk
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat vers geraspt

Bereiding

Algemeen

  • De béchamel, ook wel witte saus genoemd, wordt gemaakt op basis van een roux. Een roux bestaat uit gelijke hoeveelheden bloem en boter die samen verhit worden. De roux moet 1 tot 2 minuten zachtjes doorkoken om de bloemsmaak kwijt te raken. Echter niet te lang, anders neemt deze kleur aan.

Bereidingswijze

  • Smelt de boter. Voeg de bloem toe aan de gesmolten boter. Roer met een houten lepel op laag vuur en maak in 1 tot 2 minuten een witte roux.
  • Neem de pan van het vuur. Voeg geleidelijk al roerend de hete melk toe tot de melk met de roux is vermengd. De melk wordt op smaak gebracht met zout en peper, en eventueel met geraspte nootmuskaat.
  • Breng het mengsel al roerend aan de kook. Temper het vuur en laat circa 20 minuten sudderen.