Print het recept

Wildfond – Jus de gibier

GangBasis

Ingredienten

  • 1000 g wildkarkassen
  • 1 scheutje maïsolie
  • 70 g tomatenpuree
  • 75 g ui
  • 75 g prei
  • 50 g knolselderij
  • 50 g wortel
  • 1 bouquet garni
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 knoflookteen
  • 6 peperkorrels
  • 10 jeneverbessen

Extra smaakmakers

  • 200 ml rode wijn of Madeirawijn
  • 2 takjes dragon

Bereiding

  • Doe de wildkarkassen/afsnijdsels in een braadslee en laat ze, onder toevoeging van een scheutje maïsolie, rondom bruin braden in een voorverwarmde oven op 200 °C.
  • Keer de botten af en toe om en schep ze na ca. 25 minuten over in een grote pan.
  • Zet de braadslee op een matig vuur, voeg de tomatenpuree toe en laat deze een paar minuten zachtjes pruttelen in de achtergebleven olie (dit maakt de puree minder zuur).
  • Deglaceer met een scheutje water en giet de inhoud van de braadslee in de pan met botten.
  • Voeg koud water toe tot alles onderstaat en breng het geheel aan de kook, schuim af.
  • Voeg daarna de bouquet garni, rozemarijnen de grof gesneden groenten, de geplette knoflook en de gekneusde peperkorrels en gekneusde jeneverbessen erbij en laat de fond trekken op een matig vuur minimaal 3 uur.
  • Schep van tijd tot tijd het schuim af.
  • Als de fond voldoende is getrokken, verwijder dan de botten en giet de fond door een puntzeef over in een schone pan.
  • Laat inkoken tot de gewenste sterkte.
  • Ontvet eventueel de fond.