Print het recept

Kalfsfond – Jus de veau

GangBasis

Ingredienten

Ingrediënten

  • 1000 g kalfsbotten
  • 1 scheutje maïsolie
  • 70 g tomatenpuree
  • 75 g ui
  • 75 g prei
  • 50 g bleekselderij
  • 50 g wortel
  • 1 bouquet garni
  • 1 knoflookteen
  • 6 peperkorrels

Extra smaakmakers

  • 1 takje rozemarijn
  • 100 ml Madeirawijn

Bereiding

  • Doe de kalfsbotten in een braadslee en laat ze, onder toevoeging van een scheutje maïsolie, rondom bruin braden in een voorverwarmde oven op 200 °C.
  • Keer de botten af en toe om en schep ze na ca. 25 minuten over in een grote pan.
  • Zet de braadslee op een matig vuur, voeg de tomatenpuree toe en laat deze een paar minuten zachtjes pruttelen in de achtergebleven olie (dit maakt de puree minderzuur). Deglaceer met een scheutje water en giet de inhoud van de braadslee in de pan met botten.
  • Voeg koud water toe tot alles onderstaat en breng het geheel aan de kook, schuim af.
  • Voeg daarna de bouquet garni en de grof gesneden groenten, de geplette knoflook en de gekneusde peperkorrels erbij en laat de fond trekken op een matig vuur minimaal 3 uur.
  • Schep van tijd tot tijd het schuim af.
  • Als de fond voldoende is getrokken, verwijder dan de botten en giet de fond door een puntzeef over in een schone pan.
  • Laat inkoken tot de gewenste sterkte.
  • Ontvet eventueel de fond