Print het recept

Lamsfond – Jus d’agneau

GangBasis

Ingredienten

  • 1000 g lamsbotten
  • 1 scheutje maïsolie
  • 70 g tomatenpuree
  • 75 g ui
  • 75 g prei
  • 50 g bleekselderij
  • 50 g wortel
  • 1 bouquet garni
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 knoflookteen
  • 6 peperkorrel

Extra smaakmakers

  • 100 ml rode wijn
  • 2 takjes dragon

Bereiding

  • Doe de lamsbotten/afsnijdsels in een braadslee en laat ze, onder toevoeging van een scheutje maïsolie, rondom bruin braden in een voorverwarmde oven op 200 °C.
  • Keer de botten af en toe om en schep ze na ca. 25 minuten over in een grote pan.
  • Zet de braadslee op een matig vuur, voeg de tomatenpuree toe en laat deze een paar minuten zachtjes pruttelen in de achtergebleven olie (dit maakt de puree minder zuur).
  • Deglaceer met een scheutje water en giet de inhoud van de braadslee in de pan met botten.
  • Voeg koud water toe tot alles onderstaat en breng het geheel aan de kook, schuim af.
  • Voeg daarna de bouquet garni, rozemarijnen de grof gesneden groenten, de geplette knoflook en de gekneusde peperkorrels erbij en laat de fond trekken op een matig vuur minimaal 3 uur.
  • Schep van tijd tot tijd het schuim af.
  • Als de fond voldoende is getrokken, verwijder dan de botten en giet de fond door een puntzeef over in een schone pan. Laat inkoken tot de gewenste sterkte.
  • Ontvet eventueel de fond.