Mayonaise – klassiek
Ingredienten
- 1 eidooier
- 10 ml witte wijnazijn of
- 10 ml citroensap
- 8 g Dijonmosterd
- 150 ml zonnebloem- of arachideolie
- zout
- peper
Bereiding
Algemeen
- Mayonaise is een voorbeeld van een emulsiesaus.
- Een emulsie is een mengsel dat bestaat uit niet-mengbare vloeistoffen die onder normale omstandigheden geen stabiel en homogeen mengsel vormen, zoals water en olie. Voor het verkrijgen van een emulsie is dan ook iets aanvullends nodig, dat we een emulgator noemen. Met die emulgator wordt het mogelijk om toch een stabiel mengsel te krijgen.
- Bij mayonaise zijn de ingrediënten plantaardige olie, water en azijn geëmulgeerd door gebruik te maken van de natuurlijke emulgator eigeel.
Bereidingswijze
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Zet een kom op een theedoek om wegschuiven te voorkomen.
- Klop de eidooier met zout, peper en mosterd tot een homogeen mengel.
- Klop er de olie door, druppel voor druppel, tot het mengsel dikker wordt.
- Blijf kloppen en voeg vervolgens de rest van de olie in een dun straaltje toe.
- Voeg de azijn of het citroensap al kloppend, beetje voor beetje toe en roer tot het volledig door de mayonaise is opgenomen