Print het recept

Ossenstaartbouillon

GangBasis

Ingredienten

  • 1 kg ossenstaart
  • 2 lt water
  • 100 g ui
  • 100 g prei
  • 100 g selderij
  • 100 g wortel
  • 50 ml madera
  • 4 g zout
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • 1 takje peterselie
  • 5 peperkorrels gekneusd

Bereiding

  • Kleur de stukken ossenstaart in de oven op 220°C bruin.
  • Doe de ossenstaart in een pan, voeg het water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Draai het vuur laag zodat de bouillon tegen het kookpunt aanblijft.
  • Schuim het geheel gedurende een uur af.
  • Snijd de ui, prei, wortel en selderij in grove stukken.
  • Zet in dezelfde braadslede het bouquet donker aan.
  • Voeg als er geen nieuw schuim meer wordt gevormd, de groenten, zout, kruiden en specerijen toe.
  • Laat alles gedurende 6 à 8 uur trekken en zorg dat de bouillon onder het kookpunt blijft.
  • Schep na de bereidingstijd het grove garnituur met een frituurspaan voorzichtig uit de pan.
  • Giet de bouillon door een zeef waarin een vochtige passeerdoek ligt.
  • Verwijder het gestolde vetlaagje.