Print het recept

Velouté saus

GangBasis

Ingredienten

  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml bouillon kippen-, kalfs- of vis
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat vers geraspt

Bereiding

Algemeen

  • Een blonde roux vormt de basis voor een veloutésaus. Een andere naam voor velouté is ragout.
  • In plaats van melk wordt bouillon (kippen-, kalfs- of visbouillon) toegevoegd aan de roux. De hoeveelheid ingrediënten is hetzelfde als bij de béchamel. De roux wordt 2 tot 3 minuten verhit zodat een lichtbruine kleur ontstaat.

Bereidingswijze

  • Smelt de boter. Voeg de bloem toe aan de gesmolten boter. Blijf voor de blonde roux 2 tot 3 minuten op laag vuur roeren met een houten lepel.
  • Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.
  • Voeg geleidelijk al roerend de hete kippen-, kalfs- of visbouillon toe.
  • Breng de bouillon onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Temper het vuur, laat de saus 10 tot 15 minuten zachtjes doorkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper, en voeg eventueel de versgeraspte nootmuskaat toe.