Aardbei Daifuku mochi en yuzusorbet
Aantal personen 10
Ingredienten
Koshian
- 300 g azuki bonen
- 90 g suiker
- zout
Mochi
- 150 g shiratama-ko kleefrijstmeel
- 100 g suiker
- 3 g zout
- 225 ml water
Aardbei Daifuku mochi
- 10 st aardbei
- aardappelzetmeel
Yuzusorbet
- 200 ml water
- 2,25 gr yuzu powder
- 2 gelatine blaadjes
- 200 g suiker
- 600 ml water
- 90 ml umeshu likeur van de ume vrucht
- 90 g honing
Bereiding
Koshian
- Breng water met de azuki bonen aan de kook en gooi dan het water weg. Herhaal dit 3 keer.
- Doe daarna de bonen in een pan en kook gedurende 40 minuten. Schuim de bonen regelmatig af. De bonen zijn gaar zodra je deze tussen twee vingers makkelijk fijn kunt drukken.
- Giet het grootste deel van het water af en voeg de suiker toe. Roer tot de suiker is opgelost met een houten lepel en voeg het zout toe. Pureer de bonenmassa tot een gladde substantie met een staafmixer.
- Giet de gladde bonenmassa in een koekenpan en bak de bonenmassa droog tot het de stevigheid heeft van een (elastisch) pastadeeg.
- Maak van de koshian 10 balletjes plet deze tussen een stukje folie tot een dun laagje en omhul een aardbei waarvan je het kroontje heb afgesneden. Kneed de koshian zorgvuldig om de aardbei. Zet weg in de koelkast.
Mochi
- Doe de shiratama-ko, suiker, het zout en water in een magnetronbestendige kom en meng goed door elkaar. Het moet een gladde massa zijn zonder klontjes
- Zet de kom 1 minuten op 600 watt in de magnetron.
- Haal de kom eruit en meng de inhoud goed door met een natte spatel. Zet de kom weer 1 minuut op 600 watt in de magnetron. Meng de inhoud met een natte spatel goed door elkaar. Zet de kom weer 30 seconden op 600 watt in de magnetron. Nu is de inhoud doorschijnend.
Daifuku mochi
- Bestrooi een tray met aardappelzetmeel. Haal het warme Mochi deeg direct uit de kom en bestrooi ook met aardappelzetmeel. Verdeel het deeg met een deegschraper over 10 porties (je dient het deeg bewerken als het nog warm is)
- Rek elk stukje deeg uit met je handen tot het groot genoeg is om de omhulde aardbei te omhullen. Veeg het overtollige zetmeel af en leg de aardbei in het midden. Sluit het deegje door de randen naar elkaar toe te knijpen. Leg de daifuku met de naad naar beneden op een met zetmeel bestrooid bordje. en snijd doormidden.
Yuzusorbet (hoeveelheid ijs is voldoende voor 15 personen)
- Meng voor het yuzusap 200 ml water en het yuzu powder en roer dit goed door elkaar.
- Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Verhit suiker en 600 ml water en laat de suiker oplossen.
- Zet van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine, umeshu honing en yuzusap toe. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en draai af in de ijsmachine.
- Zet weg in de diepvries en roer het mengsel elk 15 minuten door tot opdienen.
Afwerking
- Leg de Aardbei Daifuku mochi op een bordje en snij deze afhankelijk van de grootte in tweeën of vieren. Leg hiernaast een bolletje yuzusorbert