Aardbei-rabarber
Aantal personen 10
Ingredienten
Rabarbersorbet
- 850 g rabarber
- 150 ml water
- 300 g suiker
- 2 blaadjes gelatine
Rabarberkookvocht
- 5 stengels rabarber
- 300 ml witte wijn
- 250 g suiker
- ½ citroen
- 1 vanillestokje
- 5 kardemompeulen
- 3 druppels rode voedselkleurstof
- Rabarberschillen
Mascarpone-mousse
- rabarberkookvocht
- 1,5 blaadje gelatine
- 2 eieren
- 50 g suiker
- 250 g mascarpone
Tuilles
- 190 g poedersuiker
- 65 g boter
- 190 g eiwitten
- 115 g bloem
Opmaak
- 250 g aardbeien
- Poedersuiker
Bereiding
Rabarbersorbet
- Draai de rabarber in een sapcentrifuge, je houdt 700 ml sap over (bewaar het afval voor het rabarberkookvocht).
- Voeg het water en de suiker toe, breng aan de kook en los er de geweekte gelatineblaadjes in op.
- Koel af en schep eventueel wat bruin schuim af.
- Draai er in de ijsmachine sorbet van.
Rabarberplakken met rabarberkookvocht
- Schil de rabarberstengels. Houd de schillen apart.
- Leg de geschilde rabarber apart.
- Schil de citroen en snijd de citroen in tweeën.
- Plet de kardemompeulen.
- Doe alle ingrediënten behalve de geschilde rabarberstegels in een pan en breng het vocht aan de kook en laat het minstens 1 uur zachtjes trekken.
- Snijd de geschilde rabarberstelen in de lengte op een dikte van ½ cm en vervolgens in stukken van 12 cm.
- Passeer het kookvocht door een zeef en breng het weer aan de kook.
- Draai het vuur laag en kook de plakken rabarber een paar minuten in het vocht tot ze beetgaar zijn (het moet ‘al dente’ zijn en geen moes!).
Mascarpone-mousse
- Verwarm 100 ml van het rabarberkookvocht en los er de geweekte gelatine in op. Laat de vloeistof afkoelen tot hij lauwwarm is.
- Splits de eieren.
- Sla dooiers met de helft van de suiker au bain marie op en klop vervolgens koud.
- Sla de eiwitten met de rest van de suiker stijf.
- Meng beide daarna tot een homogene massa.
- Meng de mascarpone met het lauwwarme kookvocht en daarna met het eimengsel.
- Doe over in een spuitzak en laat in de koelkast opstijven.
Tuilles
- Meng de gesmolten boter met de suiker en meng met een houten lepel vervolgens met het losgeslagen eiwit en als laatste de bloem.
- Laat het deeg gedurende 30 minuten in een met een natte doek afgedekte schaal rusten.
- Strijk dit beslag zeer dun uit op bakpapier met behulp van een malletje (let op dat je uitkomt met de beschikbare hoeveelheid beslag).
- Bak het beslag 6-8 minuten in een oven op 175°C.
- Haal uit de oven en leg onmiddellijk op een warme ondergrond (bijv. op de warmhoudkast), vouw om de steel van een klopper om er buisjes van te vormen.
- Vul de afgekoelde buisjes met de mascarponemousse.
Opmaak
- Maak de aardbeien schoon en snijd in plakjes.
- Maak crumble van het restant van het tuille gebak.
- Vorm van de gepocheerde plakken rabarber rechthoeken van 12 x 6 cm.
- Dresseer de in plakjes gesneden aardbeien er dakpansgewijs op, bestrooi met poedersuiker en leg de tuille er boven op.
- Schep er een bol rabarbersorbet naast.