Print het recept

Aardbei-rabarber

GangDessert
CCH Menu2024 – Mei
Aantal personen 10

Ingredienten

Rabarbersorbet

  • 850 g rabarber
  • 150 ml water
  • 300 g suiker
  • 2 blaadjes gelatine

Rabarberkookvocht

  • 5 stengels rabarber
  • 300 ml witte wijn
  • 250 g suiker
  • ½ citroen
  • 1 vanillestokje
  • 5 kardemompeulen
  • 3 druppels rode voedselkleurstof
  • Rabarberschillen

Mascarpone-mousse

  • rabarberkookvocht
  • 1,5 blaadje gelatine
  • 2 eieren
  • 50 g suiker
  • 250 g mascarpone

Tuilles

  • 190 g poedersuiker
  • 65 g boter
  • 190 g eiwitten
  • 115 g bloem

Opmaak

  • 250 g aardbeien
  • Poedersuiker

Bereiding

Rabarbersorbet

  • Draai de rabarber in een sapcentrifuge, je houdt 700 ml sap over (bewaar het afval voor het rabarberkookvocht).
  • Voeg het water en de suiker toe, breng aan de kook en los er de geweekte gelatineblaadjes in op.
  • Koel af en schep eventueel wat bruin schuim af.
  • Draai er in de ijsmachine sorbet van.

Rabarberplakken met rabarberkookvocht

  • Schil de rabarberstengels. Houd de schillen apart.
  • Leg de geschilde rabarber apart.
  • Schil de citroen en snijd de citroen in tweeën.
  • Plet de kardemompeulen.
  • Doe alle ingrediënten behalve de geschilde rabarberstegels in een pan en breng het vocht aan de kook en laat het minstens 1 uur zachtjes trekken.
  • Snijd de geschilde rabarberstelen in de lengte op een dikte van ½ cm en vervolgens in stukken van 12 cm.
  • Passeer het kookvocht door een zeef en breng het weer aan de kook.
  • Draai het vuur laag en kook de plakken rabarber een paar minuten in het vocht tot ze beetgaar zijn (het moet ‘al dente’ zijn en geen moes!).

Mascarpone-mousse

  • Verwarm 100 ml van het rabarberkookvocht en los er de geweekte gelatine in op. Laat de vloeistof afkoelen tot hij lauwwarm is.
  • Splits de eieren.
  • Sla dooiers met de helft van de suiker au bain marie op en klop vervolgens koud.
  • Sla de eiwitten met de rest van de suiker stijf.
  • Meng beide daarna tot een homogene massa.
  • Meng de mascarpone met het lauwwarme kookvocht en daarna met het eimengsel.
  • Doe over in een spuitzak en laat in de koelkast opstijven.

Tuilles

  • Meng de gesmolten boter met de suiker en meng met een houten lepel vervolgens met het losgeslagen eiwit en als laatste de bloem.
  • Laat het deeg gedurende 30 minuten in een met een natte doek afgedekte schaal rusten.
  • Strijk dit beslag zeer dun uit op bakpapier met behulp van een malletje (let op dat je uitkomt met de beschikbare hoeveelheid beslag).
  • Bak het beslag 6-8 minuten in een oven op 175°C.
  • Haal uit de oven en leg onmiddellijk op een warme ondergrond (bijv. op de warmhoudkast), vouw om de steel van een klopper om er buisjes van te vormen.
  • Vul de afgekoelde buisjes met de mascarponemousse.

Opmaak

  • Maak de aardbeien schoon en snijd in plakjes.
  • Maak crumble van het restant van het tuille gebak.
  • Vorm van de gepocheerde plakken rabarber rechthoeken van 12 x 6 cm.
  • Dresseer de in plakjes gesneden aardbeien er dakpansgewijs op, bestrooi met poedersuiker en leg de tuille er boven op.
  • Schep er een bol rabarbersorbet naast.