Apfelstrudel met vanillesaus en semifreddo
Aantal personen 10
Ingredienten
Bladerdeeg
- 500 g bloem
- 400 g koude boter
- 270 ml koud water
- 10 g zout
Apfelstrudel
- 40 g basterdsuiker
- 40 g kapselpoeder
- 40 g appelpoeder
- 40 g amandelmeel
- 6 appels
- 1 citroen sap
- 50 ml rum
- 200 g gewelde rozijnen
- 2 g kaneelpoeder
Vanillesaus
- 4 eidooiers
- 200 ml slagroom
- 200 ml volle melk
- 0,5 vanillestokje
- 75 g fijne kristalsuiker
- snufje zout
Semifreddo
- 4 eieren
- 200 g suiker
- 350 ml slagroom
- 1 snufje zout
- 1 citroen
- 1 a ppel
- poedersuiker
Bereiding
Bladerdeeg
- De bloem, het water, het zout en 90 gram van de boter vermeng je tot een deeg in een bekken. Maak het deeg tot een bol en laat het even rusten onder plastic om uitdrogen te voorkomen. Maak de bol plat en rol de hoeken uit in een punt. Vorm de boter tot een dikke plak en leg deze in het midden van het deeg. Vouw daarna het deeg als een enveloppe dicht, verpak deze in plastic en leg deze voor 30 minuten in de koelkast te rusten.
- Rol het deeg uit tot een rechte plak van een halve centimeter dikte. Vouw de deegplak in de lengte in drieën en draai hem een kwartslag. Rol de deegplak weer uit tot een rechte plak en vouw hem in drieën. Dit is de eerste toer. Verpak het korstdeeg in plastic. Na een rustperiode van minimaal dertig minuten volgt de tweede toer. Een tweede rustperiode en dan de laatste toer. Na deze toer volgt een laatste rustpauze, waarna de korst verwerkt kan worden.
- Zie ook www://foodtube.nl/bladerdeeg-recept
Apfelstrudel
- Wel de rozijnen voor 30 minuten in de rum. Schil de appels en snij de appels in parten en dan in dunne plakjes. Meng de basterdsuiker, kapselpoeder, appelpoeder en amandelmeel goed door elkaar. Roer de stukjes appel met het mengsel van suiker etc en met de gewelde rozijnen, kaneelpoeder en het citroensap goed door elkaar.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rol het bladerdeeg in een lange lap van ongeveer 25 cm breed en ca 1,5 mm dik.
- Leg op een vel bakpapier.
- Verdeel het appelmengsel in een lange brede strook op onderkant van het bladerdeeg. Laat de zijkanten ca 2 cm vrij. Vouw de zijkanten een stukje om naar binnen. Til nu het bakpapier aan de onderkant omhoog zodat de strudel omklapt. Trek het bakpapier steeds verder omhoog tot de strudel helemaal is opgerold. Eventueel bestrijken met losgeklopt ei en bestrooien met amandelstiften.
- Leg de strudel op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de strudel in 30 minuten mooi gaar en bruin.
- Laat de apfelstrudel 15 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt. Zeef er wat poedersuiker over.
Vanillesaus
- Breng de melk met de slagroom, het de vanillemerg, vanille-stokje en 25 gr suiker zachtjes aan de kook, zet de kookplaat uit en laat het melk-room mengsel 30 minuten trekken. Verwijder het vanillestokje en verwarm het weer tot 90 graden.
- Kluts de eieren met de overige suiker goed door elkaar.
- Giet de helft van het gekookte mengsel langzaam bij de eieren en blijf goed roeren.
- Giet alles weer terug in de pan en blijf weer goed roeren.
- Verwarm het geheel in enkele minuutjes op laag vuur tot 80 graden en de juiste dikte.
- Giet de vanillesaus door een zeef en laat helemaal afkoelen. Eerst op de werkbank en daarna in de koelkast.
Semifreddo
- Scheid de eieren. Klop de eierdooiers met de helft van de suiker au bain marie luchtig. De eiwitten met de andere helft van de suiker opkloppen en voeg een snufje zout toe. Knijp de citroen uit boven een zeefje en meng dit met het eiwit.
- Klop de slagroom en meng deze met de opgeklopte eierdooiers.
- Rasp een geschilde appel en voeg deze toe aan het mengsel van slagroom met eierdooiers. Voeg het eiwit in gedeeltes toe en meng het geheel voorzichtig.
- Leg in een cakeblik een stuk bakpapier, giet het mengsel erin en strijk de bovenkant glad. Zet het cakeblik in de vriezer, minimaal 2,5 uur.
Presenteren
- Haal de semifreddo uit het cakeblik en stort dit op een schaal en snij er gelijke plakken van.
- Snij de apfelstrudel in plakken en leg een plak op ieder bord. Schenk wat vanillesaus ernaast en leg een plak semifreddo op het bord.