Appel-tartare met kaneelroomijs
Aantal personen 10
Ingredienten
Kaneelijs en kaneelsaus
- 6 dl room
- 4 eidooiers
- 180 g suiker
- 2 tl. kaneelpoeder
Rozijnen
- 30 g rozijnen
- Rum om rozijnen te weken
Appel-tartare
- 5 grote elstar appels
- 95 g gehakte stemgember
- 30 g gehakte walnoten
- 3 eetlepels appellikeur Calvados
- 15 g gehakte verse gember
- Ca. 3 theelepel walnootolie
- 3 eetlepel poedersuiker
- 12 blaadjes verse munt
Bereiding
Kaneelijs en kaneelsaus
- Doe de room in een sauspan en breng aan de kook. Doe de eidooiers met de suiker in een beslagkom, en mix schuimig. Giet de room die net gekookt heeft al roerend door het ei-suiker mengsel.(maak eerst een familie) Doe terug in de sauspan en verwarm al roerend tot de saus gaat binden. Als het zo dik is als ongeslagen room (het mag echt niet koken) van het vuur halen en kaneelpoeder er doorheen roeren. Laten afkoelen. Hou 1/3 achter (dit is de kaneelsaus), draai de rest tot roomijs.
Rozijnen
- Laat de rozijnen minimaal 1 uur weken in de rum.
Appel-tartare
- Schil de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor. Snij 2,5 appel in brunoise (*). Voeg gehakte stemgember, walnoten, rozijnen en appellikeur toe. Meng voorzichtig door elkaar. Vorm hiervan tartaartjes met een ring en leg op koude borden.
- Snij de andere appels in 12 partjes per appel. Bak ze samen met de verse gember in de walnootolie. Bestrooi de appels tijdens het bakken met de poedersuiker.
Opmaaksuggestie
- Leg naast ieder taartje 3 partjes gebakken appel en doe de gember weg. Giet de kaneelsaus ernaast en leg hier een canelle kaneelroomijs in. Garneer met de munt.
Wat drinken we erbij
- India, Nashik Valley (Maharashtra) – Chenin, Late Harvest
- Het belangrijkste gebied voor de wijnbouw is gelegen op 150 km van de wereldstad Mumbai. Een microklimaat zorgt voor goede omstandigheden om aan wijnbouw te doen. Aangezien er in deze regio geen uitgesproken seizoenen bestaan groeit de wijngaard het hele jaar door.
- Druivenras : Chenin Blanc
- Proef & ruik mango, honing, tropisch fruit. Weelderig, fris, fruitig.
- Lekker bij ruit, noten, cake, gebak, fruittaarten.