Appeltaart, compleet losgeslagen
Aantal personen 10
Ingredienten
Kaneelstokje
- 250 g mascarpone
- 50 g suiker
- 7 g kaneel
Vanillestokje
- 250 ml water
- 125 g suiker
- 3 koffielepes vanille poeder
- 1 zakje inktvisinkt
- Agar 1 g op 100 g vloeistof
Steranijs
- 100 g Chocolade 40%
- 10 g boter
- Steranijspoeder
- bronspoeder
Room
- 200 ml room
Rozijnen
- 130 g rozijnen
- 100 ml Mispelblom-brandewijn
- 3 steranijs
- 40 g suiker
- Vanille poeder 1 lepeltje
Appel
- 3 Goudreinet
- Suiker
- Kaneel
- Boter
Kruimeldeeg
- 150 g patentbloem
- 75 g suiker
- 1-2 g zout
- 1 g bakpoeder
- 90 g boter koud
Vanille-ijs
- 200 g room
- 3 tonkabonen geraspt
- 200 g melk
- 120 g eierdooier
- 45 g suiker
- 3 g cremodan
Bereiding
Kaneelstokje
- Giet het eventuele vocht uit het bakje mascarpone en meng de mascarpone met suiker en kaneel, Smeer het mascarponemengsel in een op kaneelstok lijkende siliconen vorm en leg deze in de vriezer. Zodra het mengsel hard genoeg is, uit de mal halen en bepoederen met kaneel. Herhaal dit proces totdat je genoeg kaneelstokjes hebt.
Vanillestokje
- Voeg alle ingredienten samen en breng alles aan de kook, laat minstens 1 minuut doorkoken. Maak van aluminiumfolie een langwerpig bootje, vul deze en zet dit liggend weg in de vriezer. Tijdig voor uitgifte uit de aluminiumfolie halen en op het bord laten ontdooien.
Steranijs
- Vul een op steranijs lijkende siliconen vorm met chocolade, laat uitharden. Haal de steranijs voorzichtig uit de mal en beschilder hem met bronspoeder en bepoeder hem met steranijs.
Room
- De room opkloppen tot de dikte dat je er mooie rozetjes van kunt spuiten.
Rozijnen
- Wel de rozijnen in de brandewijn op 60°C met steranijs, suiker en vanille en giet dit in een kidde. Zet de kidde weg onder druk. Laat vervolgens de lucht er langzaam uitlopen en draai de kop eraf. Haal de rozijnen uit de kidde.
Appel
- Maak de goudreinet schoon en snijd in blokjes, meng met suiker en kaneel. Bak de appel in de boter.
Kruimeldeeg
- Meng bloem, suiker, zout en bakpoeder in een keukenmachine met de garde. Snijd de boter in kleine klontjes en voeg in een keer toe. Meng het op hoge snelheid tot kruimels. Bak het kruimeldeeg op de bakplaat op 145 °C gaar en bruin.
Vanille-ijs
- Laat de room trekken met de geraspte tonkaboonen en de melk en 1/3 van de suiker, eierdooier en suiker kloppen tot wit van kleur. Maak er een crème anglaise van, door bij de gelopte eierdooier wat warme melk te gieten en goed te mengen. Dan alles weer bij de melk en al kloppend verwarmen tot max 80 graden. Voeg de cremodan toe. Afdekken met plastik folie en koelen Zeef de massa. Na afkoelen draai er ijs van in de ijsmachine
Opmaak-instructie
- Een voorbeeld: