Friese broodpudding met ijs en karamel van boterbabbelaars
Aantal personen 10
Ingredienten
Broodpudding
- 600 g Fries suikerbrood
- 4 dl melk
- 4 dl room
- 4 eieren
- 80 g suiker
- 30 ml Beerenburg
IJs van boterbabbelaars
- 300 ml volle melk
- 300 ml room
- 1 vanillestokje
- 3 eidooiers
- 100 g suiker
- 100 g boterbabbelaars
Karamel van boterbabbelaars
- 150 g boterbabbelaars
- 150 ml room
Bereiding
Broodpudding
- Vet de ovenschaal dik in met boter. Snij het suikerbrood in kleine blokjes en doe deze in de ovenschaal. Meng de melk, room, eieren, suiker en de Beerenburg met een mixer goed door elkaar. Giet het geheel over het suikerbrood en druk het geheel stevig aan en dek af met bakpapier (los erop). Gaar de broodpudding in een voorverwarmde oven op 175°C in ongeveer 55 minuten. Controleer met een spies/satéprikker of het gaar is. Laat afkoelen en haal de pudding uit de ovenschaal.
IJs van boterbabbelaars
- Doe de boterbabbelaars in de thermomix en maal dit kort (5 seconden; stand 7)
- Verwarm de melk, room, de merg van het vanillestokje en het stokje zelf zachtjes tot de room kookt. Laat dit 15 minuten trekken met deksel op de pan op heel laag vuur. Verwijder daarna het vanillestokje en voeg de boterbabbelaars toe
- Klop met de mixer de eierdooiers met de suiker romig en bleekgeel. Schenk langzaam en kloppend een deel van de warme room bij de dooiermengsel. Schenk het mengsel terug in de pan en roer met een houten lepel tot het mengsel gaar is.
- Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna voor 1 uur in de koelkast om het op smaak te laten komen.
- Giet de vloeistof in de ijsmachine en draai er een romig ijs van. Bewaar tot gebruik in de vriezer.
Karamel van boterbabbelaars
- Doe de boterbabbelaars in de thermomix en maal dit fijn (5 seconden; stand 7)
- Verwarm de room in een steelpan. Voeg de boterbabbelaars toe en smelt deze in de room en roer glad.
Opmaaksuggestie
- Snij de broodpudding in plakken. Leg op ieder bord een plak. Maak een canelle van het ijs en leg deze tegen de broodpudding aan. Schenk er de warme karamelsaus over. Serveer direct.