Geroosterde sinaasappel met yoghurtcrème en sinaasappel-amandelcake
Aantal personen 10
Ingredienten
Sinaasappel-amandelcake
- 2 kleine sinaasappels biologisch i.v.m. schil gebruiken
- 6 eieren
- 250 g amandelmeel
- 250 g suiker
- 1 tl bakpoeder
- Voor het glazuur:
- 100 g poedersuiker
- 3 el sinaasappelsap
Yoghurtcrème
- 750 ml Griekse yoghurt
- 75 g poedersuiker
- 120 ml slagroom
- 32 ml citroensap
- 1,5 tl zout
- 1 kaasdoek
Geroosterde sinaasappel
- 6 handsinaasappels
- 3 el sumak
- 5 peulen kardemom
- 4 takjes munt
- 50 ml citroensap
- 50 g poedersuiker
Opmaak
- munt
Bereiding
Sinaasappel-amandelcake met sinaasappelglazuur
- Sinaasappels koken: Boen de biologische sinaasappels goed schoon, snij (ongeschild) in stukken, verwijder de evt. pitten en doe in een pan met water en breng aan de kook. Laat ze ongeveer 1,5 uur zachtjes koken tot ze heel zacht zijn. Laat afkoelen. Pureer de sinaasappels (inclusief schil) in een keukenmachine tot een gladde massa.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Gebruik 1 van de 2 normale ovens; als je de Rational stoomoven op alleen hete lucht) gebruikt, verlaag dan de temperatuur met 20-30 graden.
- Bekleed de bodem van een springvorm van 24-28 cm met bakpapier en vet de rand in.
- Beslag maken: Klop de eieren met de suiker luchtig in de Kitchenaid (ca. 5 minuten, tot zacht geel en romig). Voeg het amandelmeel en bakpoeder in delen toe en spatel steeds voorzichtig door.
- Voeg de sinaasappelpuree toe en spatel tot een glad beslag.
- Giet het beslag in de springvorm en bak ongeveer 45-60 minuten, of tot een satéprikker die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt.
- Laat de cake volledig afkoelen in de vorm.
- Glazuur: Meng, als de cake is afgekoeld, de poedersuiker met het sinaasappelsap tot een glad glazuur. Haal de cake uit de vorm en giet het glazuur over de afgekoelde cake en laat opstijven.
Yoghurtcrème
- Schep de yoghurt in een kom met de poedersuiker en een theelepel zout. Roer door elkaar en stort het mengsel in een met een vochtige kaasdoek beklede zeef die je op een kom zet. Vouw de kaasdoek dicht, zet er een zware kom op en zet 30 min in de koelkast. Knijp dan zoveel mogelijk vocht eruit. Schep de yoghurt in een kom.
- Klop de room lobbig. Spatel er de yoghurt en het citroensap door heen en zet tot gebruik in de koeling.
Geroosterde sinaasappel
- Verhit de oven op 200 graden.
- Snij de sinaasappels “en vif” (schil en wit wegsnijden, partjes daarna uitsnijden) en vang het sap op. Meng de sinaasappelpartjes met de sumak, de geplette kardemompeulen, takjes munt, citroensap, poedersuiker en het sinaasappelsap.
- Stort alles in een kleine ovenschaal.
- Rooster de sinaasappel 10 minuten en schep halverwege om. Laat afkoelen, schep de partjes uit de ovenschaal en verwijder munt en kardemom. Zeef het sap in een kom.
- Doe 5 el sap bij de yoghurt crème en schep om tot de yoghurt gemarmerd is. Gebruik de rest van de sap en de partjes voor de opmaak.
Opmaak
- Leg een stuk cake op het bord. Leg er yoghurt bij, schep de sinaasappelpartjes erop, schep wat sap erover en garneer met munt.