Komkommer met appel en citroen
Aantal personen 10
Ingredienten
Citroenbasis
- 675 gr water
- 300 gr suiker
- 375 gr citroensap
Hangop
- 750 gram yoghurt
- 1 el poedersuiker
- ½ st limoenrasp
- yuzu
Komkommergelei
- 1,5 komkommer
- 50 gr citroenbasis
- 75 gr gin
- 3,5 gr xantana
Komkommer/appel sorbet
- 500 gr citroenbasis
- 75 gr komkommersap
- 150 gr Granny Smith sap ongeveer 1 appel
- 1 limoen
- 2 gr agar agar
Citroengel
- 350 gr citroenbasis
- 100 gr appelsap
- 6 gr agar agar
Schuim citroen en appel
- 2 dl citroenbasis
- 3 dl appelsap
- 50 gr suiker
- 3 gr agar
Komkommer
- ½ komkommer
- citroenbasis
Kruim
- 50 gr bloem
- 50 gr suiker
- 35 gr boter
Appel
- ½ Granny Smith
Drankje
- 50 gr gin
- 150 gr Rivella
Bereiding
Citroenbasis
- Kook alle ingrediënten samen op zodat de suiker oplost.
Hangop
- Wring de yoghurt uit in een kaasdoek en laat dit zo lang mogelijk in de koelkast uithangen. Haal de hangop uit de doek en doe dit in een kom. Meng de hangop met de suiker, de rasp van een halve limoen en een paar druppels yuzu naar smaak.
Komkommergelei
- Pers de komkommer (met schil) uit met de sapcentrifuge, weeg 200 gram af en breng het sap op smaak met de gin en de citroenbasis. Bind het sap licht af met xantana.
Komkommer/appelsorbet
- Kook de agar en citroenbasis samen op. Haal van het vuur en laat dit afkoelen. Pers de appel door de sapcentrifuge en voeg daarna zo snel mogelijk het sap van de limoen toe. Voeg dan het komkommersap en de appelsap toe. Draai de massa op in de ijsmachine.
Citroengel
- Kook de citroenbasis, het appelsap en de agar op. Laat dit een minuut doorkoken. Giet het vervolgens in een platte bak en laat de gelei opstijven. Wanneer deze volledig is opgesteven, de gelei in de blender glad draaien tot een gel.
Schuim van citroen en appel
- Kook alle ingrediënten samen op en laat het een minuut doorkoken. Laat dit afkoelen en giet deze massa vervolgens in de grote kidde en draai hier 3 patronen op. (op z’n kop, betere menging van het gas)
Komkommer
- Snijd met de mandoline dunne plakjes van de komkommer en steek met een 3cm steker de zaadlijsten uit. Marineer deze zaadlijsten met de rest van citroenbasis.
Kruim
- Meng de bloem met de suiker en koude boter tot een kruimeldeeg. Bak dit af op 160 graden gedurende 20 minuten. Laat het afkoelen en maak tot een fijn poeder.
Appel
- Snij de appel in dunnen plakken en steek uit met een kleine ronde steker. Bestrijk dun met citroensap.
Drank voor bij het gerecht
- Meng de gin en de Rivella samen. Doe dit vlak voor serveren zodat de koolzuur optimaal aanwezig blijft.
Opmaaksuggestie
- Het dessert komt het beste tot zijn recht wanneer de onderdelen niet over elkaar worden geplaatst.