Print het recept

Pompoencake met yoghurtschuim en ijs van glühwijn

GangDessert
CCH Menu2023 – November
Aantal personen 15

Ingredienten

Glühwijnijs

  • 150 g rode wijn
  • 150 g rode port
  • 2 kaneelstokken
  • 1 kardemompeul geplet
  • 1 steranijs
  • 1 kruidnagel
  • 3 cm gember in schijven
  • Zeste van 1 citroen
  • Zeste van 1 sinaasappel
  • 1 vanillestokje
  • 300 g melk
  • 300 g room
  • 5 eierdooiers
  • 140 g suiker
  • 5 g cremodan
  • Rode voedingskleurstof

Pompoencake

  • 1 flespompoen 1,2 kg
  • 1,7 g kurkuma
  • 1 g five spice vijfkruidenpoeder
  • 1 g kaneelpoeder
  • Fleur de sel
  • Olijfolie
  • 125 g boter
  • 125 g donkerbruine suiker
  • 125 g lichtbruine suiker
  • 3 eieren
  • 40 g zure room
  • 360 g pompoenpuree
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 15 g bakpoeder

Gekonfijte citroen

  • 3 citroenen
  • 175 g water
  • 175 g suiker

Yoghurtschuim

  • 4 blaadjes gelatine
  • 50 g melk
  • 35 g poedersuiker
  • 200 g melk
  • 100 g room 40%
  • 100 g Griekse yoghurt

Gekaramelliseerde pompoenpitten

  • 180 g pompoenpitten gedroogd
  • 60 g suiker
  • 1-2 el zonnebloemolie
  • Fleur de sel

Brickdeeg

  • 50 g water
  • 50 g suiker
  • Brickdeeg

Afwerking

  • Atsina cress
  • Poedersuiker
  • Aalbessen

Bereiding

Glühwijnijs

  • Warm voor het ijs de rode wijn op samen met de port, alle specerijen, de zeste van citroen en sinaasappel en het uitgekrabde vanillestokje.
  • Laat alles inkoken tot er ca. 100 g over blijft.
  • Warm ondertussen de melk op met de room en de cremodan – en meng de wijnreductie onder.
  • Klop een ruban van 5 eierdooiers en 140 g suiker en giet de warme glühwijnmassa hierop.
  • Meng goed met een garde en giet terug in de kookpan, breng al roerend met een spatel tot juist onder het kookpunt en passeer door een fijne zeef.
  • Voeg 15 druppels rode voedingskleurstof bij en roer koud op ijswater, Draai de ijsbasis in de ijsmachine tot de juiste dikte.

Pompoencake

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Schil de pompoen en snijd het pompoenvlees in blokjes van ca. 2 cm. Meng 800 g van deze blokjes op een plateau met alle specerijen, fleur de sel en 5 el olijfolie.
  • Bak in de oven tot de pompoenblokjes volledig zacht zijn, roer enkele keren om.
  • Mix kort fijn in de keukenmachine.
  • Klop 125 g boterblokjes samen met de 2 soorten suiker zeker 2 min op tot een smeuïge massa in de KitchenAid.
  • Klop er stuk per stuk de eieren onder en meng telkens goed tot elk ei eerst volledig is opgenomen.
  • Meng er 40 g zure room en 360 g pompoenpuree door en voeg daarna de gezeefde bloem samen met het bakpoeder toe.
  • Spatel dit door elkaar met een pannenlikker en strijk het mengsel ca. 1,5 cm dik open op een bakplaat met een groot bakmatje.
  • Bak ca. 17-20 min op max. 170°C in de oven en laat afkoelen.

Gekonfijte citroen

  • Verwijder de gele schil van 4 citroenen met een dunschiller en snijd deze met een groot mes in zeer fijne julienne.
  • Bedek met koud water en kook op, giet uit in een zeef.
  • Herhaal dit nog 3 keer en kook de 5de keer op met 175 gr water en 175 gr suiker, laat konfijten op een zeer klein vuurtje op de kookplaat.

Yoghurtschuim

  • Week blaadjes gelatine in koud water.
  • Warm 50 g melk al roerend licht op samen met 35 g poedersuiker en de uitgeknepen gelatine (de melk mag max. 50°C warm worden). Haal de pan van het vuur en voeg nog eens 200 g melk, 100 g room en 100 g Griekse yoghurt, passeer door een fijne zeef en vul daarna een sifon met 1 gaspatroon. Bewaar al liggend in de koelkast.

Gekaramelliseerde pompoenpitten

  • Doe de pompoenpitten met de suiker en de olie in een grote koekenpan en laat onder regelmatig roeren lichtbruin karamelliseren en meng goed. Blijf erbij!
  • Kruid licht bij met fleur de sel en laat afkoelen op een bakmatje.

Brickdeeg

  • Kook 50 g water op met 50 g suiker.
  • Leg 2 vellen brickdeeg op 2 omgekeerde plateaus met een bakmatje en bestrijk dun met de siroop.
  • Bak kort lichtbruin in de oven op 170°C.

Afwerking

  • Dresseer een rond uitgestoken stukje pompoencake (diameter 6 cm) met hierop gekaramelliseerde pompoenpitten en het glühwijnijs.
  • Werk af met de uitgelekte citroenschil, atsina cress, 2 stukjes brickdeeg, de aalbessen het yoghurtschuim en poedersuiker.