Print het recept

Riz à l’Empératrice

GangDessert
CCH Menu2021 – November
Aantal personen 10

Ingredienten

Rijst

  • 125 g sushi rijst
  • 375 ml melk
  • 60 g suiker
  • 20 g boter
  • 55 g eigeel
  • ½ vanillestokje
  • snufje zout

Rode bessen in gelei

  • 3 blaadjes gelatine
  • 250 g rode bessen
  • 20 g suiker
  • 125 ml water
  • 125 ml vlierbloesemsiroop

Crème anglaise

  • 85 g basterdsuiker
  • 45 g eigeel
  • 250 melk
  • 3 blaadjes gelatine

Abrikozenpuree

  • 25 g gedroogde abrikozen

Rijsttaart

  • 250 ml slagroom
  • 50 g gekonfijte vruchten

Amandelkrul

  • 50 g geschaafde amandelen
  • 110 g fijne tafelsuiker
  • 25 g bloem
  • 10 g vanillesuiker
  • 25 g boter
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • Deegroller oid

Bereiding

Rijst (“Riz pour Entremets”)

  • Spoel de rijst in een zeef en breng hem aan de kook.
  • Laat de rijst uitlekken, spoel hem nogmaals met warm water en laat wederom uitlekken.
  • Breng de melk met de suiker, het zout, het halve vanillestokje en de boter aan de kook. Zeef de melk en voeg er de rijst aan toe.
  • Schenk het mengsel in een pan of schaal die in de oven kan en breng alles aan de kook.
  • Leg het deksel op de pan en kook de rijst, zonder roeren, in 25-30 minuten zachtjes gaar in een oven (180 graden).
  • Neem de gare rijst uit de oven en laat deze wat afkoelen, tot ongeveer 85 graden.
  • Voeg het eigeel toe en roer deze snel en voorzichtig door de rijst zodat de korrels heel blijven. Laat verder afkoelen.

Rode bessen in gelei

  • Week de blaadjes gelatine in een kom met koud water.
  • Ris de rode bessen van de steeltjes en spoel in een zeef af.
  • Doe de siroop, de suiker en het water in een steelpan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en zet het vuur uit.
  • Knijp de gelatine uit en voeg toe aan de pan. Roer goed tot de gelatine is opgelost. Voeg de rode bessen toe en roer voorzichtig, ze moeten heel blijven.
  • Stort het mengsel op een platte schaal, eventueel bekleed met slagersfolie, tot een oppervlakte om 10 ringen van 7 cm uit te kunnen steken. Verdeel de bessen gelijkmatig. Zet in de koelkast om volledig op te stijven.

Crème anglaise

  • Week de gelatine in koud water. Breng de melk aan de kook.
  • Doe de suiker en eigeel in een pan en klop tot het mengsel lobbig is en een lint vormt wanneer de garde uit de kom wordt getild.
  • Voeg beetje bij beetje de kokende melk toe. Plaats de pan op het vuur en laat de crème onder voortdurend roeren met een houten lepel binden. Laat de crème niet koken, want dan zal hij schiften; houd een temperatuur van 85 graden aan. Neem van het vuur en voeg de geweekte gelatine toe.
  • Laat de crème onder af en toe roeren afkoelen, maar niet stijf worden.

Abrikozenpuree

  • Kook de gedroogde abrikozen tot ze zacht zijn en pureer, probeer net genoeg water over te houden om mee te pureren.

Rijsttaart

  • Hak de gekonfijte vruchten fijn.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Roer de gekonfijte vruchten en de abrikozenpuree door de rijst.
  • Voeg de crème anglaise en de stijf geslagen slagroom toe.
  • Zet ringen van 7 cm op een plaat met een vel bakpapier, bekleed de ringen met een reep bakpapier. Verdeel de rijstmassa over de ringen en zet een half uur in de vriezer. Doe dit eventueel ook met de plaat bessengelei. Laat verder in de koelkast opstijven.

Amandelkrul

  • Verwarm de oven voor op 170º C.
  • Verkruimel de geschaafde amandelen met de suiker, de bloem en de vanillesuiker. Smelt de boter en roer die met het losgeklopte ei en het zout door het amandelmengsel. Laat het deeg een uurtje rijpen.
  • Smeer een bakplaat in met boter. Leg hierop, op ruime afstand van elkaar (ze vloeien uit) kleine hoopjes van het amandelmengsel. Druk ze plat met een lepel die je steeds even in heet water dompelt (blijft minder plakken) en bak ze 8 a 9 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Schep ze met een paletmes onmiddellijk na het bakken van de plaat en leg ze over een deegroller. Laat ze afkoelen.

Opmaak

  • Steek plakjes rode bessengelei uit met een steekring van 7cm.
  • Plaats een ring met rijsttaart op een bord en verwijder ring en bakpapier.
  • Leg op de rijst een plakje rode bessengelei en steek de amandelkrul erin.