Print het recept

Sop rambutan: koude vruchtensappen

GangDessert
CCH Menu2020 – Oktober
Aantal personen 10

Ingredienten

Lychee soep

  • 5 cm gember wortel
  • Een stengel citroengras
  • 350 ml water
  • 30 g Javaanse suiker
  • zout
  • 15 basilicumblaadjes
  • 10 citroenblaadjes
  • 350 ml sodawater
  • 90 ml wodka
  • 1 blikje 20 st lychees

Vogelnestjes:

  • Kataifi deeg
  • Poedersuiker
  • Kokos olie

Rijstsorbet:

  • DIT IS OOK VOOR TUSSENGERECHT
  • 600 ml kokosmelk
  • 2 stengels citroengras
  • 2 pandanblaadjes
  • 1 cm gember wortel
  • 1 kaneelstokje
  • 15 citroenblaadjes
  • 70 g rijst
  • 2 eetlepels glucosesiroop
  • 30 g Javaanse suiker
  • 50 ml Pisang Ambon
  • zout

Opmaak

  • 1 mango
  • 1 a vocado

Bereiding

  • BEGINNEN MET RIJST SORBET WANT DIT IS OOK NODIG VOOR 1e TUSSENGERECHT

Lycheesoep

  • Kneus voor de bouillon de gemberwortel en het citroengras en doe ze in een pan met het water, de suiker, wat zout, het basilicum en de gekneusde citroenblaadjes. Breng het geheel aan de kook en laat de vloeistof op dezelfde manier als thee circa 15 minuten op laag vuur trekken. Laten de bouillon afkoelen. Pureer het vruchtvlees van de lychees boven een kom en voeg de afgekoelde bouillon door een zeef toe. Giet hem in een shaker met het sodawater en de wodka en schud stevig. Serveer de soep goed koud.

Vogelnestjes

  • Verhit de oven tot 170°C. Vorm vogelnestjes van het Kataifi deeg, bestrooien met poedersuiker en besprenkel licht met kokos olie. Bak de nestjes in de oven in circa 4 minuten goudbruin haal uit de oven en laat afkoelen

Rijstsorbet

  • Breng voor de rijst sorbet de kokosmelk in een pan aan de kook met de specerijen en laat dit ca 15 minuten trekken. De kruiden eruit zeven. De rijst erin gaar koken en pureer dit glad met de glucosesiroop, de Javaanse suiker, de pisang Ambon en een snufje zout. Voeg het kaneelstokje toe en zet het sorbetmengsel opzij zodat de smaken goed kunnen intrekken. Draai het mengsel in een ijsmachine tot een sorbet. Maak de sorbet eventueel in twee delen.

Opmaaksuggestie:

  • Maak de mango en advocado schoon en snijd het vruchtvlees in reepjes.
  • Schep de lychee soep in een cocktail glas en gebruik als garnituur avocado en mango. Op het kataifi nestje serveer je bolletje sorbet.