Print het recept

Tartelettes met frambozen, dragonroom en sorbetijs

GangDessert
CCH Menu2023 – December
Aantal personen 15

Ingredienten

Tartelettes

  • 335 g bloem
  • Zout
  • 23 g bakpoeder
  • 240 g gezouten boter op kamertemperatuur
  • 240 g suiker
  • 6 eidooier 100 g eigeel
  • boter

Dragon room

  • 250 ml volle melk
  • 25 g blaadjes dragon
  • 55 g fijne tafelsuiker
  • 3 eidooiers 50 g eigeel
  • 20 g maïzena
  • 75 ml room
  • Gelespassa

Frambozensorbetijs

  • 450 g frambozen
  • 2 gelatineblaadje
  • 150 g suiker
  • 375 ml water
  • Citroensap

Gesuikerde pistachenootjes

  • 40 g suiker
  • 40 g boter
  • 100 g pistachenootjes

Chocolade tablet

  • 200 g pure chocolade
  • + eventueel extra voor de juiste temperatuur

Frambozen botersaus

  • 200 g frambozen
  • 100 g suiker
  • 50 g ongezouten boter

Opmaak

  • Bakje frambozen
  • Gesmolten chocolade
  • Chocolade tablet
  • Kruim van de tartelette
  • Poedersuiker

Bereiding

Tartelettes

  • Zeef de bloem het zout en bakpoeder in een kom.
  • Klop de boter in de stand mixer.
  • Strooi de suiker erbij en klop tot het mengsel licht en luchtig is.
  • Klop de eierdooiers erdoor, tot ze volledig opgenomen zijn.
  • Spatel de gezeefde droge ingrediënten erdoor.
  • Maak een rol van het deeg en wikkel het strak in plasticfolie.
  • Leg het minimaal 1 uur in de koelkast tot het stevig is.
  • Verwarm de oven voor op 180 C°.
  • Vet metalen tartelettes vormpjes dun met boter in en leg ze op een bakplaat.
  • Verwijder de folie van het deeg en rol het deeg in plak van ca. 7 mm dikte. Steek rondjes uit het deeg en leg de plakjes in de vormpjes. Leg hier een extra vormpje op en bak ze 8-10 minuten.
  • Laat ze enkele minuten rusten in de vorm.
  • Laat ze daarna volledig afkoelen op een rooster.
  • Maak van 2 van de tartelettes kruim.

Dragon room

  • Schenk de melk in een pan.
  • Voeg de grof gehakte dragon blaadjes en ca 30 g suiker toe.
  • Breng het geheel tot de kook en laat het ca. 15 minuten trekken.
  • Zeef het mengsel.
  • Verwarm daarna weer het mengel tot kookpunt.
  • Klop ondertussen de eidooiers met de rest van de suiker in een grote kom.
  • Klop de maïzena erdoor tot het mengsel glad is.
  • Neem de pan van het vuur en schenk de melk beetje voor beetje en al kloppend bij het eimengsel.
  • Roer het ca. 5 min. op laag vuur, tot het dikker wordt.
  • Laat het afkoelen met vetvrij papier erbovenop zodat er geen vel ontstaat.
  • Mocht het onvoldoende dik zijn, meng met gelespassa tot de juiste dikte.
  • Klop de room tot er zachte pieken ontstaan. Spatel de room door de afgekoelde vla.
  • Schep de dragon room in een spuitzak.

Frambozensorbetijs

  • Pureer de frambozen en zeef deze.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Verwarm suiker met 375 ml water, tot de suiker is opgelost.
  • Haal van het vuur en voeg het gelatineblaadje toe.
  • Meng het mengsel met de gepureerde frambozen.
  • Breng op smaak met citroensap.
  • Laat koud worden.
  • Draai het frambozenmengsel in de ijsmachine.
  • Schep in een bak en zet in de vriezer.

Gesuikerde pistachenootjes

  • Maak lichte karamel.
  • Haal de pistachenootjes erdoor.
  • Laat per nootje hard worden op vetvrij papier.

Chocolade tablet

  • Breng water aan de kook. Zet een kom in de pan.
  • Smelt 2/3 van de chocolade au bain-marie.
  • Zodra de chocolade gesmolten is haal je deze van het vuur
  • Voeg 1/3 van de andere chocolade toe.
  • Het komt nu op de temperatuur van +/- 32 C°, voeg anders nog meer chocolade toe tot deze temperatuur.
  • Strijk nu een dunne laag op een siliconenmat.
  • Snij plakken van ca. 3 x 12 cm. Laat deze drogen.
  • Bewaar een deel van de gesmolten chocolade voor de presentatie.

Frambozen botersaus

  • Verwarm suiker met 200 ml water, tot de suiker is opgelost.
  • Pureer de frambozen en de siroop in de blender.
  • Wrijf het mengsel door een fijne zeef in een kleine pan.
  • Breng het aan de kook en kook het tot er ca. 200 ml over is.
  • Klop de boter door het mengsel, zodat er een gladde glanzende saus ontstaat.
  • Schenk de saus in een kom een laat volledig afkoelen.

Opmaak

  • Zet een brede streep frambozensaus op het bord.
  • Spuit chocolade op het bord.
  • Leg een tartelette naast de saus en spuit in het midden een flinke toef dragonroom erop.
  • Poeder de frambozen en leg ze rond de dragonroom.
  • Leg hier een gesuikerde pistachenoot op.
  • Verdeel een paar gesuikerde pistachenootjes op het bord.
  • Leg een beetje kruim op de frambozen saus.
  • Leg het bolletje frambozenijs op de kruim.
  • Leg de chocoladetablet op de taart.
  • Serveer het bord.