Tartelettes met frambozen, dragonroom en sorbetijs
Aantal personen 15
Ingredienten
Tartelettes
- 335 g bloem
- Zout
- 23 g bakpoeder
- 240 g gezouten boter op kamertemperatuur
- 240 g suiker
- 6 eidooier 100 g eigeel
- boter
Dragon room
- 250 ml volle melk
- 25 g blaadjes dragon
- 55 g fijne tafelsuiker
- 3 eidooiers 50 g eigeel
- 20 g maïzena
- 75 ml room
- Gelespassa
Frambozensorbetijs
- 450 g frambozen
- 2 gelatineblaadje
- 150 g suiker
- 375 ml water
- Citroensap
Gesuikerde pistachenootjes
- 40 g suiker
- 40 g boter
- 100 g pistachenootjes
Chocolade tablet
- 200 g pure chocolade
- + eventueel extra voor de juiste temperatuur
Frambozen botersaus
- 200 g frambozen
- 100 g suiker
- 50 g ongezouten boter
Opmaak
- Bakje frambozen
- Gesmolten chocolade
- Chocolade tablet
- Kruim van de tartelette
- Poedersuiker
Bereiding
Tartelettes
- Zeef de bloem het zout en bakpoeder in een kom.
- Klop de boter in de stand mixer.
- Strooi de suiker erbij en klop tot het mengsel licht en luchtig is.
- Klop de eierdooiers erdoor, tot ze volledig opgenomen zijn.
- Spatel de gezeefde droge ingrediënten erdoor.
- Maak een rol van het deeg en wikkel het strak in plasticfolie.
- Leg het minimaal 1 uur in de koelkast tot het stevig is.
- Verwarm de oven voor op 180 C°.
- Vet metalen tartelettes vormpjes dun met boter in en leg ze op een bakplaat.
- Verwijder de folie van het deeg en rol het deeg in plak van ca. 7 mm dikte. Steek rondjes uit het deeg en leg de plakjes in de vormpjes. Leg hier een extra vormpje op en bak ze 8-10 minuten.
- Laat ze enkele minuten rusten in de vorm.
- Laat ze daarna volledig afkoelen op een rooster.
- Maak van 2 van de tartelettes kruim.
Dragon room
- Schenk de melk in een pan.
- Voeg de grof gehakte dragon blaadjes en ca 30 g suiker toe.
- Breng het geheel tot de kook en laat het ca. 15 minuten trekken.
- Zeef het mengsel.
- Verwarm daarna weer het mengel tot kookpunt.
- Klop ondertussen de eidooiers met de rest van de suiker in een grote kom.
- Klop de maïzena erdoor tot het mengsel glad is.
- Neem de pan van het vuur en schenk de melk beetje voor beetje en al kloppend bij het eimengsel.
- Roer het ca. 5 min. op laag vuur, tot het dikker wordt.
- Laat het afkoelen met vetvrij papier erbovenop zodat er geen vel ontstaat.
- Mocht het onvoldoende dik zijn, meng met gelespassa tot de juiste dikte.
- Klop de room tot er zachte pieken ontstaan. Spatel de room door de afgekoelde vla.
- Schep de dragon room in een spuitzak.
Frambozensorbetijs
- Pureer de frambozen en zeef deze.
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Verwarm suiker met 375 ml water, tot de suiker is opgelost.
- Haal van het vuur en voeg het gelatineblaadje toe.
- Meng het mengsel met de gepureerde frambozen.
- Breng op smaak met citroensap.
- Laat koud worden.
- Draai het frambozenmengsel in de ijsmachine.
- Schep in een bak en zet in de vriezer.
Gesuikerde pistachenootjes
- Maak lichte karamel.
- Haal de pistachenootjes erdoor.
- Laat per nootje hard worden op vetvrij papier.
Chocolade tablet
- Breng water aan de kook. Zet een kom in de pan.
- Smelt 2/3 van de chocolade au bain-marie.
- Zodra de chocolade gesmolten is haal je deze van het vuur
- Voeg 1/3 van de andere chocolade toe.
- Het komt nu op de temperatuur van +/- 32 C°, voeg anders nog meer chocolade toe tot deze temperatuur.
- Strijk nu een dunne laag op een siliconenmat.
- Snij plakken van ca. 3 x 12 cm. Laat deze drogen.
- Bewaar een deel van de gesmolten chocolade voor de presentatie.
Frambozen botersaus
- Verwarm suiker met 200 ml water, tot de suiker is opgelost.
- Pureer de frambozen en de siroop in de blender.
- Wrijf het mengsel door een fijne zeef in een kleine pan.
- Breng het aan de kook en kook het tot er ca. 200 ml over is.
- Klop de boter door het mengsel, zodat er een gladde glanzende saus ontstaat.
- Schenk de saus in een kom een laat volledig afkoelen.
Opmaak
- Zet een brede streep frambozensaus op het bord.
- Spuit chocolade op het bord.
- Leg een tartelette naast de saus en spuit in het midden een flinke toef dragonroom erop.
- Poeder de frambozen en leg ze rond de dragonroom.
- Leg hier een gesuikerde pistachenoot op.
- Verdeel een paar gesuikerde pistachenootjes op het bord.
- Leg een beetje kruim op de frambozen saus.
- Leg het bolletje frambozenijs op de kruim.
- Leg de chocoladetablet op de taart.
- Serveer het bord.