Print het recept

Wentelteefje, verse en gebakken appel, sugar snap, basilicumzaad, kaneel-roomijs en kaneel babka

GangDessert
CCH Menu2024 – Maart
Aantal personen 10

Ingredienten

Kaneel-roomijs

  • 460 g volle melk
  • 20 g Magere Melkpoeder
  • 130 g room met 35% vet
  • 95 g suiker
  • 30 g dextrose
  • 4 pijpjes kaneel
  • 1 eidooier
  • 1 tl Cremodan
  • 4 el kaneelsuiker bolletjes

Basilicumzaad

  • 2 tl basilicumzaad
  • 40 g suiker
  • 60 g water

Wentelteefjes

  • 3 eieren
  • 150 ml melk
  • Suiker
  • Kaneel
  • Boter
  • 1 pak Tramezzinibrood of brioche brood

Appelbereidingen

  • 6 grote Elstar appels
  • Drie parisienne-boren van verschillende grootte
  • Boter
  • Suiker
  • Kaneel
  • Limoensap

Peultjes

  • 1 peultje pp

Babka

  • 120 ml melk
  • 2 tl suiker
  • 7 g gedroogde gist
  • 300 g bloem
  • 2 el suiker
  • 6 g zout
  • 1 ei
  • 125 g boter op kamertemperatuur

Kaneelpasta

  • 60 g boter
  • 60 g suiker
  • 2 el kaneelpoeder

Kaneelsuiker

  • 2 el poedersuiker
  • 2 tl kaneel

Crumble

  • 150 g suiker
  • 100 g hazelnoten

Bereiding

Kaneel-roomijs

  • Doe alle ingrediënten m.u.v. de pijpjes kaneel in de Thermomix. Blender krachtig (stand 4,5) tot homogeen. Breek de kaneelpijpjes doormidden en doe in de
  • Thermomix. Zet op ‘linksomdraaien’, stel de tijd in op 20 minuten en stel de temperatuur in op 85°C. Zet de mixer op stand 2. Bij linksomdraaien worden de stokjes niet kapotgesneden.
  • Zodra de temperatuur van 85°C bereikt is: zet de temperatuur op 0°C. Laat draaiend afkoelen tot ca 60°C. Giet de mix door een zeef en direct in de grote voorgekoelde schaal en giet daarna in de ijsmachine.
  • Zodra het ijs de juiste consistentie heeft: schep over in een bewaarbak, roer de kaneelsuiker bolletjes erdoor en dek af met het bakpapiertje en zet meteen in de vriezer om verder af te koelen en te rijpen.

Basilicumzaad

  • Maak een suikerstroop van 40% suiker en 60 % water. Breng roerend aan de kook. Zet van het vuur en doe het basilicumzaad er in.

Wentelteefjes

  • Maak een mengsel van losgeklopt ei en melk (ongeveer 50/50). Neem twee sneetjes tramezzinibrood op elkaar. Snij de plakken in repen van 2 cm breed. Reken 2 repen per persoon.
  • Leg de sneetjes in het eimengsel en laat helemaal volzuigen. Smelt boter in een ruime koekenpan en bak op zeer matig vuur het brood juist een beetje bruin. Leg de broodrepen op keukenpapier en bestrooi meteen met fijne suiker waar wat kaneel aan toegevoegd is.

Appelbereidingen

  • Schil de appelen en steek met de grootste boor één bolletje pp uit. Besprenkel met wat limoensap en reserveer. Neem de middelste boor en steek 3 bolletjes pp uit.
  • Neem de kleinste boor en steek zoveel bolletjes uit als mogelijk. Doe de restanten van de appel door de sapcentrifuge.
  • Bak eerst de middelste balletjes in wat boter en op zeer matig vuur juist glazig. Voeg nu de kleinste balletjes toe. Voeg suiker en wat kaneel toe en wals de balletjes door de pan zodat alle balletjes rondom gecoat zijn. Is het
  • boter-suikermengsel te dik, verdun dan met wat appelsap. Reserveer in een bakje op kamertemperatuur. Voeg nog wat appelsap toe en roer door.

Peultjes

  • Blancheer de peultjes kort in extreem zout water en koel terug op ijswater. Zodra ze zijn afgekoeld: Snij ze in dunne reepjes en doe ze in de pan waarin de appelbolletjes werden gebakken. Wals de
  • peulen door de pan tot ze rondom gecoat zijn met boter-suikerstroop. Verdun eventueel met wat appelsap. Haal uit de pan en serveer direct

Babka

  • Verwarm de melk tot 40 graden en haal van het vuur. Voeg de gist en 2 tl suiker toe, roer het door en zet het even weg. Het mengsel begint vanzelf te borrelen.
  • Doe de bloem, 2 el suiker, het zout en het ei in de mengkom van je keukenmachine. Voeg de melk toe en kneed er in ca 10 minuten een soepel deeg van in de keukenmachine. Voeg dan beetje bij beetje de zachte boter toe. Het deeg blijft vrij nat en plakkerig. Hoe langer je kneedt hoe beter het wordt.
  • Stort het deeg op een met zonnebloemolie ingevet werkblad. Vet je handen in met wat olie en kneed het deeg stevig door, totdat het zich tot een plakkerige bal vormt. Als je een bolletje deeg uit elkaar trekt, moet er een dun vliesje ontstaan. Vet een kom in met een beetje olie, keer het deeg hier in om en laat het ongeveer 45 minuten rijzen onder een natte theedoek. Het deeg moet zich in volume verdubbelen.

Kaneelpasta

  • Meng voor de kaneelpasta de suiker, boter en kaneelpoeder goed door elkaar tot een geheel en zet weg tot gebruik.
  • Spray een siliconen vorm met kleine halve bolletjes licht in en smeer dun olie op het werkblad. Stort je deeg op het aanrecht en druk de lucht er uit. Vorm met een deegroller een grote rechthoek van 36×30 cm. Bestrijk het deeg met de kaneelpasta. Vouw een 1/3 deel van de deeglap (12 cm breed) voorzichtig tot net over het midden. Vouw daarna het andere deel erover, waarmee je een deeglap krijgt van 12×30 cm. Rol met een deegroller licht over de deeglap, hij hoeft niet groter, maar alleen wat aangedrukt te worden. Snijd er stroken af van 2cm breed en 12 cm lang.
  • Rol de strook zodat de kaneel/deeglaag gedraaid zichtbaar wordt. Draai het door tot het een bolletje is en leg het in de vorm. Doe dit voor alle repen.
  • Laat het gevlochten brood nogmaals 45 minuten rijzen onder een natte theedoek.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden. Klop een ei los en bestrijk de deegbolletjes licht met ei. Bak de babka in ongeveer 20-30 minuten af in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen op een rooster.

Kaneelsuiker

  • Meng de suiker en kaneel.

Crumble

  • Maak een blonde karamel en strooi er de hazelnoten in. Bak ze even mee en stort op bakpapier. Laat afkoelen en hak grof.

Opmaaksuggestie:

  • Plaats de 2 wentelteefjes op het bord. Leg de gebakken en de verse appelbolletjes op het brood en laat ruimte voor het ijs. Plaats wat gesneden peultjes en basilicumzaad op de creatie. Leg de bapka erbij en zeef er wat kaneelsuiker erover. Leg wat crumble op het bord en leg daar als laatste een bol ijs bij. Serveer direct.