Wortel crème, wortelbolletje, kaneel ijs en steranijsolie
Aantal personen 10
Ingredienten
Kaneel ijs
- 3 kaneelstokjes
- 7 Zwarte peperkorrels
- 3 dl melk
- 2 dl room
- 1 tl kaneel
- 30 g suiker
- 1 tl cremodan
- 50 g eidooier
- 50 g slagroom
Gezouten citroen
- Citroenen
- Grof zeezout
Wortel crème
- 1 kg wortels geen winterwortels !
Wortelbolletjes
- Wortelpulp
- 200 g suiker
- 200 ml water
- 2 bolletjes stemgember
- 1 gezouten citroen
Steranijsolie
- 10 stuks steranijs
- 1 dl arachideolie
Overig
- Kataifi
- 2 Bloedsinaasappels
- Honing
- Opmaak
- Munt
Bereiding
Kaneel ijs
- Vijzel de kaneelstokjes en zwarte peper en rooster ze in een pannetje. Giet de melk en room erbij en laat kort koken. Laat dit 30 minuten trekken.
- Klop de kaneel en cremodan samen met de suiker, slagroom en eidooier Voeg de warme massa kaneelpepermelk erbij. Laat afkoelen . Draai er ijs van in de ijsmachine.
Gezouten citroenen
- Snij de citroenen in kwarten maar laat ze aan elkaar zitten. Doe in elke citroen een flinke schep zout en sluit ze weer. Doe de citroenen in een schone weckpot en druk ze zoveel mogelijk aan.
- Laat 3 dagen staan. Als ze na 3 dagen niet onder het vocht staan, vul dan de pot verder af met gekookt water tot de citroenen onder staan. Giet er tot slot wat olie op. Gebruik de pot die voor jouw kook groep is gemaakt.
Wortel crème
- Was de wortels, schil ze en snijd de uiteinden eraf. Doe ongeveer 2/3 in de sapcentrifuge. Bewaar de pulp voor de wortelbolletjes ! Snijd de overige 1/3 van de wortels met de snijmachine in dunne plakken. Kook het wortelsap in en voeg de plakken wortel toe. Zet het vuur heel laag en laat met de deksel op de pan een half uur verder garen, maar zorg ervoor dat het niet kookt. Doe de gare wortel plakken in een blender en mix tot een mooi glad mengsel/creme. Voeg zo nodig wat kookvocht toe.
Wortelbolletjes
- Breng 200 gram suiker en 200 ml water aan de kook. Doe de wortelpulp hierbij en laat garen tot er geen vocht meer is. Laat het mengsel afkoelen. Snijd de stemgember en de schil van de gezouten citroen in hele fijne brunoise. Breng de wortelpulp op smaak met het gember citroen mengsel en maak er bolletjes van ter grootte van een walnoot (2 pp)
Steranijsolie
- Doe de steranijs in de koffiemolen en maal deze tot poeder. Rooster deze in een pannetje en voeg de koude olie toe. Laat het geheel trekken. Zeef het en doe het in een spuitflesje.
Overig
- Haal de bloedsinaasappel partjes los en ontvlies ze. Haal ze kort door de honing naar smaak.
- Maak een klein nestje van kataifi in een steker. Frituur de kataifi-nestjes per 6 stekers in een mandje ongeveer 2 min. op 170 graden. Haal tijdens het frituren het mandje een paar keer omhoog om de kataifi mooi los te krijgen. Laat ze uitlekken op bakpapier en besprenkel met wat honing
Opmaak
- Maak een laagje wortel crème op het bord. Leg de sinaasappel schijfjes in het midden en leg hierop het kataifi nestje en plaats 2 wortelbolletjes er rondom tegen aan. Schep de kaneelsorbet op het nestje en decoreer met wat kleine muntblaadjes. Druppel de steranijsolie voorzichtig langs de rand van gerecht.