Canard à l’orange 2.0
Aantal personen 10
Ingredienten
Specerijenmix
- 50 g zeezout
- 8 g kaneel
- 2 g chili peper
Eendenborst
- 4 eendenborst filets
Knolselderij-rolletjes
- ¼ grote knolselderij
- Sushi wijnazijn
Pommes duchesses
- 1 kg aardappelen
- 100 g boter
- Zout
- Peper
- Nootmuskaat
Gevulde groene kool
- 1 groene kool ca 1,2 kg
- 1 wortel
- 1 ui
- 4 sjalotten
- 1 teentje knoflook
- 1 el boter
- 100 g vet spek
- ½ bosje peterselie
- 1 takje tijm
- ½ laurierblad
- 120 g kruim van boerenbrood
- 120 ml melk
- 1 ei
- Zout
- Peper
- Neutrale olie
Warme sinaasappelsaus
- 3 sinaasappels
- 100 ml droge witte wijn
- 2 kruidnagels
- stukje pijpkaneel
- 50 g suiker
- 15 g aardappelmeel
Opmaak
- Seizoenspaddenstoeltjes
Bereiding
Specerijenmix
- Meng alle ingrediënten. Let op, de hoeveelheden zijn een indicatie, voeg steeds een beetje chilipoeder toe en proef. Het mag zeker niet te scherp zijn.
Eendenborst
- Vacumeer de eendenborsten met een scheut geklaarde boter.
- Gaar sous vide op 58° C gedurende 45 minuten.
- Kerf hierna de vetkant in een ruitjespatroon.
- Bak de filets op de vetkant uit tot ze mooi krokant zijn.
- Draai de filets om en schroei ze op de vleeskant ook nog even aan.
- Snij in de lengterichting plakken van de een en breng die op smaak met de specerijenmix.
Knolselderij-rolletjes
- Snij op de snijmachine (stand 2 = 1 mm dik) de knolselderij in plakjes.
- Snij de plakken in banen van 10 x 1,5 cm. Leg de knolselderij repen even in de sushiazijn en daarna op een hoopje.
- Rol ze na 30 minuten, als de zuren voldoende zijn ingetrokken, in de lengterichting strak op.
- Dek de rolletjes af met plasticfolie tot gebruik.
Pommes duchesses
- Verwarm de oven voor op 160° C.
- Maak aardappelpuree: kook de aardappels in de schil ca 30 minuten op hoog vuur in licht gezouten water.
- Smelt de boter.
- Schil de gekookte aardappelen en pureer ze met pureeknijper.
- Doe de rest van de boter met wat zout, peper en nootmuskaat bij de aardappelpuree.
- Meng het geheel goed.
- Doet in een spuitzak en spuit met kartelrand mooie rozetten.
- Plaats samen met de koolpakketjes 15 minuten in de oven.
Gevulde groene kool
- Maak de kool schoon, breng hem in een pan met gezouten water aan de kook en kook hem in 10 minuten gaar.
- Spoel onder koud stromend water af en laat uitlekken.
- Halveer de bladeren en verwijder daarbij de nerven.
- Hak de wortel, ui en sjalotten fijn.
- Snij het spek in stukjes, bak en haal uit de pan.
- Voeg de boter toe en fruit de wortel, ui en sjalotten. Voeg later de knoflook toe en gaar ze in de boter.
- Maak het broodkruim fijn en week in de melk.
- Voeg het brood, melk en de peterselie toe en meng het ei erdoor.
- Voeg de kruiden toe, breng op smaak met zout en peper.
- Spreid de halve groene-koolbladeren uit en schep er wat vulling op. Vouw de bladeren dicht en snij zo nodig bij tot pakketjes van 3-4 cm vierkant. Strijk ze licht in met wat olie.
- Zet ze samen met de pommes duchesses circa 15 minuten in de oven.
Warme sinaasappelsaus
- Maak de sinaasappels schoon en rasp een sinaasappel totdat je 1 theelepel vol hebt.
- Pers alle sinaasappels uit.
- Meng 100 ml witte wijn met het sinaasappelsap.
- Voeg de sinaasappelrasp, kruidnagel en kaneel toe en meng goed.
- Breng het aan de kook in een steelpan en laat 4 minuten zachtjes koken.
- Haal de kruidnagels en kaneelstokje uit de pan.
- Voeg de suiker toe en los deze op in de saus.
- Voeg een beetje water toe aan het aardappelmeel en maak een gladde saus, voeg beetje bij beetje aan de sinaasappelsaus toe totdat deze dik genoeg is.
Serveren
- Bak de seizoenspaddenstoeltjes in wat boter.
- Leg een plakjes eendenfilet midden op het bord met de rolletjes knolselderij, de aardappel en koolpakketjes daar om heen
- De paddenstoelen gaan op het vlees en daaroverheen de saus.