Print het recept

Canard à l’orange 2.0

GangHoofdgerecht
CCH Menu2022 – Oktober
Aantal personen 10

Ingredienten

Specerijenmix

  • 50 g zeezout
  • 8 g kaneel
  • 2 g chili peper

Eendenborst

  • 4 eendenborst filets

Knolselderij-rolletjes

  • ¼ grote knolselderij
  • Sushi wijnazijn

Pommes duchesses

  • 1 kg aardappelen
  • 100 g boter
  • Zout
  • Peper
  • Nootmuskaat

Gevulde groene kool

  • 1 groene kool ca 1,2 kg
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 4 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el boter
  • 100 g vet spek
  • ½ bosje peterselie
  • 1 takje tijm
  • ½ laurierblad
  • 120 g kruim van boerenbrood
  • 120 ml melk
  • 1 ei
  • Zout
  • Peper
  • Neutrale olie

Warme sinaasappelsaus

  • 3 sinaasappels
  • 100 ml droge witte wijn
  • 2 kruidnagels
  • stukje pijpkaneel
  • 50 g suiker
  • 15 g aardappelmeel

Opmaak

  • Seizoenspaddenstoeltjes

Bereiding

Specerijenmix

  • Meng alle ingrediënten. Let op, de hoeveelheden zijn een indicatie, voeg steeds een beetje chilipoeder toe en proef. Het mag zeker niet te scherp zijn.

Eendenborst

  • Vacumeer de eendenborsten met een scheut geklaarde boter.
  • Gaar sous vide op 58° C gedurende 45 minuten.
  • Kerf hierna de vetkant in een ruitjespatroon.
  • Bak de filets op de vetkant uit tot ze mooi krokant zijn.
  • Draai de filets om en schroei ze op de vleeskant ook nog even aan.
  • Snij in de lengterichting plakken van de een en breng die op smaak met de specerijenmix.

Knolselderij-rolletjes

  • Snij op de snijmachine (stand 2 = 1 mm dik) de knolselderij in plakjes.
  • Snij de plakken in banen van 10 x 1,5 cm. Leg de knolselderij repen even in de sushiazijn en daarna op een hoopje.
  • Rol ze na 30 minuten, als de zuren voldoende zijn ingetrokken, in de lengterichting strak op.
  • Dek de rolletjes af met plasticfolie tot gebruik.

Pommes duchesses

  • Verwarm de oven voor op 160° C.
  • Maak aardappelpuree: kook de aardappels in de schil ca 30 minuten op hoog vuur in licht gezouten water.
  • Smelt de boter.
  • Schil de gekookte aardappelen en pureer ze met pureeknijper.
  • Doe de rest van de boter met wat zout, peper en nootmuskaat bij de aardappelpuree.
  • Meng het geheel goed.
  • Doet in een spuitzak en spuit met kartelrand mooie rozetten.
  • Plaats samen met de koolpakketjes 15 minuten in de oven.

Gevulde groene kool

  • Maak de kool schoon, breng hem in een pan met gezouten water aan de kook en kook hem in 10 minuten gaar.
  • Spoel onder koud stromend water af en laat uitlekken.
  • Halveer de bladeren en verwijder daarbij de nerven.
  • Hak de wortel, ui en sjalotten fijn.
  • Snij het spek in stukjes, bak en haal uit de pan.
  • Voeg de boter toe en fruit de wortel, ui en sjalotten. Voeg later de knoflook toe en gaar ze in de boter.
  • Maak het broodkruim fijn en week in de melk.
  • Voeg het brood, melk en de peterselie toe en meng het ei erdoor.
  • Voeg de kruiden toe, breng op smaak met zout en peper.
  • Spreid de halve groene-koolbladeren uit en schep er wat vulling op. Vouw de bladeren dicht en snij zo nodig bij tot pakketjes van 3-4 cm vierkant. Strijk ze licht in met wat olie.
  • Zet ze samen met de pommes duchesses circa 15 minuten in de oven.

Warme sinaasappelsaus

  • Maak de sinaasappels schoon en rasp een sinaasappel totdat je 1 theelepel vol hebt.
  • Pers alle sinaasappels uit.
  • Meng 100 ml witte wijn met het sinaasappelsap.
  • Voeg de sinaasappelrasp, kruidnagel en kaneel toe en meng goed.
  • Breng het aan de kook in een steelpan en laat 4 minuten zachtjes koken.
  • Haal de kruidnagels en kaneelstokje uit de pan.
  • Voeg de suiker toe en los deze op in de saus.
  • Voeg een beetje water toe aan het aardappelmeel en maak een gladde saus, voeg beetje bij beetje aan de sinaasappelsaus toe totdat deze dik genoeg is.

Serveren

  • Bak de seizoenspaddenstoeltjes in wat boter.
  • Leg een plakjes eendenfilet midden op het bord met de rolletjes knolselderij, de aardappel en koolpakketjes daar om heen
  • De paddenstoelen gaan op het vlees en daaroverheen de saus.