Print het recept

In vanille gebakken zalm, gepekelde radijs en aspergemuffin

GangHoofdgerecht
CCH Menu2024 – Mei
Aantal personen 10

Ingredienten

Zalm

  • 1 vanillestokje
  • Vloeibare bakboter
  • 10 zalmmoten

Gepekelde radijsjes

  • 2 bossen radijsmix
  • 4 sjalotjes
  • 100 ml sushiazijn
  • 100 ml witte wijn-azijn
  • 200 g poedersuiker

Aspergemuffins

  • 300 g witte asperges
  • 1 sjalot
  • 20 g vloeibare bakboter 1
  • 220 g vloeibare bakboter 2
  • 80 g groentebouillon
  • 2 eieren
  • 70 g pijnboompitten
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 250 g meel
  • 30 g bakpoeder

Viseitjesdressing

  • 300 ml culinaire room 20% vet
  • 4 kaffirlimoenblaadjes
  • 7 zeelavasblaadjes
  • 5 g zout
  • 5 g peper
  • 50 g foreleitjes
  • 50 g tobiko-eitjes

Asperges

  • 10 witte asperges

Opmaak

  • 10 blaadjes zeelavas
  • 50 g tobiko-eitjes

Bereiding

Zalm

  • Snijd het vanillestokje open en verwijder het merg.
  • Giet de vloeibare bakboter in een pan en voeg er het vanillemerg en het -stokje aan toe.
  • Bak de zalmmoten kort voor uitgifte in de vanilleboter 2,5 minuut per kant (maar niet overgaar).
  • Houd de zalmmoten warm onder de warmtebrug.

Gepekelde radijsjes

  • Maak de radijsjes schoon.
  • Snijd de sjalotten fijn.
  • Breng de azijnen samen met de poedersuiker aan de kook.
  • Giet dit over de groenten en bewaar in de koeling.

Aspergemuffins

  • Schil de asperges en stoof ze samen met de fijngesneden sjalot in 20 ml boter (1).
  • Voeg de groentebouillon toe en laat verder garen.
  • Mix met een staafmixer tot een gladde crème en laat afkoelen.
  • Meng 200 g van deze aspergecrème met de eieren.
  • Maal de pijnboompitten en de Parmezaanse kaas fijn.
  • Meng dit onder de aspergecrème en voeg de boter (2) toe.
  • Meng het meel en de bakpoeder en doe dit bij het mengsel.
  • Doe het beslag in een spuitzak en verdeel het deeg over siliconen minimuffinvormen.
  • Bak in de oven op 180° C gedurende 16 min

Viseitjesdressing

  • Breng de culinaire room aan de kook, samen met de kaffirlimoenblaadjes en de (zee)lavasblaadjes.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Laat infuseren op lage temperatuur gedurende een uur.
  • Giet door een zeef.
  • Verwarm de limoenroom lichtjes en meng net voor het serveren de viseitjes erdoor.

Asperges

  • Schil de asperges en stoom ze in de stoomoven voor 14 minuten vlak voor uitgifte.

Opmaak

  • Schik de zalm op het bord.
  • Dresseer er de gepekelde radijsjes en muffin naast.
  • Werk af met de geblancheerde asperges, de (zee)lavas en de groene tobiko-eitjes.