Print het recept

Udon noedels met eend

GangHoofdgerecht
CCH Menu2024 – April
Aantal personen 10

Ingredienten

Udon noedels

  • 20 g zout
  • 180 ml water
  • 350 g tarwemeel
  • 50 g maïzena
  • Maizena voor pasta maken

Mentsuyu (noedelsaus)

  • 100 ml sojasaus
  • 50 ml sake
  • 50 ml water
  • 100 ml mirin
  • 5 g gedroogde kombu
  • 5 g Katsuobushi bonitovlokken

Mentsuyu bouillon

  • 50 gr mentsuyu-poeder
  • 600 ml water

Eendenborst

  • 900 g eendenborst
  • 2 preien
  • 1 el zonnebloemolie

Garnituur

  • 8 cm geraspte daikon rettich
  • 20 g geraspte gember
  • 2 vellen nori in stukjes
  • 2 lenteui

Bereiding

Udon noedels

  • Los het zout op in het handwarme water.
  • Zeef meel en maïzena.
  • Meng met je vingers het vocht beetje bij beetje door het meel voor een kruimig deegje.
  • Maak kleine pingpong balletjes van het deeg. Het deeg is het nog niet soepel.
  • Leg een vochtige theedoek op een plank, daarop de balletjes en daarop een tweede vochtige theedoek. Laat een half uurtje liggen.
  • Met de deegroller de balletjes dunner rollen en vervolgens, na even te laten rusten, door de pasta machine halen. Begin op de grootste stand en ga door tot stand 3. Gebruikt maïzena om hem niet te laten kleven. Haal de vellen door de snijder met de grote linten. Hang ze eventueel even te drogen. Kook ze 12 minuten.
  • De pasta moet van binnen doorschijnend zijn dan is hij gaar, dat is gaarder dan gewone pasta.
  • Haal uit het kokende water en spoel koud af. Vlak voor uit: in warm water opwarmen, niet meer koken.

Mentsuyu Noedelsaus

  • Breng alle ingrediënten in een pan aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat 5 minuten zachtjes koken.
  • Neem de pan van het vuur en laat de saus afkoelen.
  • Haal de kombu en katsuobushi uit de pan en pers er al het vocht uit. De kombu en katsuibushi wordt verder niet meer gebruikt.

Mentsuyu bouillon

  • Meng mentsuyu-poeder met het koude water tot bouillon.

Eendenborst

  • Snij de prei in dunne ringen. Was goed en laat uitlekken.
  • Verwijder het vet van de eendenborsten en snij de borsten in plakken van 1 cm.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak de eend kort rondom tot rosé. Neem uit de pan en snijd ze in hapklare stukken.
  • Bak in dezelfde pan de preiringen op halfhoog vuur goudbruin maar niet helemaal gaar.
  • Voeg mentsuyu-bouillon en een deel van de noedelsaus toe en laat 5 minuten stoven. Proef, vul eventueel aan met meer noedelsaus.
  • Doe de plakken eend vlak voor opdienen erbij en laat kort mee warmen.

Opmaak

  • Doe wat udon noedels in een diep bord. Schep de soep met eend en prei erop en garneer met de daikon, gember, nori en lenteui.