Zuurkool rendang
Aantal personen 10
Ingredienten
Rendang
- 500 g zuurkool naturel
- 1000 g magere runderlappen
- Plantaardige olie
- 750 ml kokosmelk
- 50 g geraspte kokos
Boemboe
- 5 kleine uien
- 5 tenen knoflook
- 4 cm gemberwortel
- 4 cm Laos wortel
- Drie stengels citroengras
- 2 Salamblad
- 75 g koriander zaad
- 25 g komijnzaad
- 50 g Javaanse suiker
- 50 g tamarinde
Garnering
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- 200 g bimi
- 1 mango
- 1 a ubergine
Mie
- 100 g mie
- Aardappelzetmeel
- Zout
Bereiding
Rendang
- Was de zuurkool een keer kort in koud water knijp hem goed uit en zet hem opzij. Snijd het rundvlees in dunne plakken.
Boemboe
- Maal het korianderzaad en het komijnzaad met de koffiemolen fijn en zeef evt. vliesjes eruit. Snij uien, knoflook, gemberwortel, Laoswortel, en salamblad. Maal deze met de overige ingrediënten in de keukenmachine (eigenlijk moet dit met een vijzel). Kneus het citroengras.
- Verhit een scheut olie in een grote pan en bak de boemboe met het citroengras 10 minuten. Leg de runderlapjes in de pan en blus af met kokosmelk. Laat het vlees in circa 1 ½ uur op laag vuur met de deksel erop gaar stoven. Verdeel de zuurkool over het vlees en laat alles nog een 1/2 uur stoven.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en rooster het geraspte kokos goudbruin.
- Haal de runderlappen en zuurkool uit de pan. Laat de resterende jus tot saus dikte inkoken.
Garnering
- Pel voor de garnering de sjalot en knoflook en snijd ze fijn. Snij de aubergine en het vruchtvlees van de mango in gelijke blokjes. Verhit een scheutje olie in een wajang en roerbak al deze ingrediënten kort. Laat ze uitlekken.
Mie
- Laat de mie 3 minuten wellen in heet water, giet af en spoel hem koud. Dep de mie droog. Bestuif met aardappelzetmeel en maak er op bakpapier een mooi raster van. Bestrooi met zout. Laat het 15 minuten rusten en bak het net als een flensje aan beide kanten in een beetje olie goudbruin.
Opmaaksuggestie
- Serveer de zuurkool met het vlees op de borden en verdeel de garnering erover. Sprenkel rondom het gerecht een cirkel van de saus en kokos en garneer tenslotte met het mie-raster.