Print het recept

Causa met pijlinktvis, truffelaardappel en ingelegde ui

GangTussengerecht
CCH Menu2020 – Februari
Aantal personen 10

Ingredienten

Causadeeg

  • 500 gr truffelaardappel
  • 50 ml koolzaadolie
  • 50 ml limoensap
  • 1 el verse wasabi
  • Zout en peper

Ingelegde ui

  • 2 kleine uien
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 15 g vloeibare honing
  • 30 g olijfolie
  • 10 gr fijngehakte koriander
  • 5 g fijn zeezout
  • 3 g versgemalen zwarte peper

Inktvis

  • 1 kg pijlinktvissen
  • koolzaadolie
  • 1 tl fijn zeezout

Garnering

  • 10 Paarse viooltjes
  • Bereidingswijze

Bereiding

Causadeeg

  • Boen de aardappels schoon, snijd ze in vieren en kook met zout gaar. Laat ze iets afkoelen en pel de schil er vanaf.
  • Knijp de aardappels door de pureeknijper. Meng de olie en het limoensap en voeg het mengsel toe aan de puree. Breng op smaak met wasabi, zout en peper. De puree moet stevig zijn.
  • Bedek de bodem van een schaal met folie. Doe het causadeeg in de schaal; er moet een gladde, gelijkmatige laag van ca 2 cm hoog ontstaan. Druk het deeg voorzichtig aan, zodat het wat steviger wordt. Zet apart. Het wordt op kamertemperatuur geserveerd.

Ingelegde ui

  • Snij de ui in dunne ringen,
  • Meng alle overige ingrediënten in een niet-metalen kom en meng ze goed. Doe dan de ui erbij. Dek af en laat de ui op kamertemperatuur 20 minuten marineren.
  • Doe de uien vlak voorgebruik in een zeef en laat ze uitlekken.

Inktvis

  • Maak de inktvissen schoon. Verwijder hiervoor de tentakels van de zakken.(Wij gebruiken alleen de zak) Trek de rug- pen en de inhoud van de zak leeg. (voel goed of de plastic aanvoelende rugvin is verwijderd). Verwijder het buitenvlies van de inktviszak. Spoel de zakken af en dep droog. Halveer de pijlinktvissen in de lengte.(snij met een mes een van de kanten open.) Snij met een scherp mes een kruispatroon aan de binnenkant van het vlees.
  • Verwarm een pan op hoog vuur en verhit daarin zo veel olie dat de bodem ermee is bedekt. Bestrooi de inktvis met het zout en bak hem kort lichtbruin. De inktvis zal vanzelf omkrullen. Neem de inktvis uit de pan en snijd hem, als dat nodig is, in stukjes van 3 cm.
  • Mocht je de tentakels willen gebruiken (kort snel in hete olie met wat knoflook) snij de tentakels los van rug-pennen en de “inkt”ogen” let op hier zit de echte inkt in.

Opmaak

  • Stort het causadeeg en verwijder de plasticfolie. Snijd de causa in blokjes van ca 3 cm en leg ze op een bord. Leg de warme gebakken inktvis tussen de blokjes causa. Garneer het gerecht met de ingelegde ui en de eetbare bloemen.

1 Comment

Comments are closed.