Gado Gado
Aantal personen 10
Ingredienten
Acar
- 60 g bloemkool
- 60 g wortel
- 60 g courgettes
- 50 g uien
- 60 g sperziebonen
- Zout
Acar saus
- 1 teen knoflook
- 4 g geelwortel
- 1 cm gember
- 1/2 citroengras
- 25 ml kokosolie
- 15 g mosterd
- 25 ml witte wijnazijn
- 70 g kristalsuiker
- 5 g zout
- Eventueel 18 g aardappelzetmeel
Gado Gado
- 150 g aardappel
- 100 g haricots verts
- 100 g spitskool
- 50 g zijden tahoe
- 100 g komkommer
- 75 g taugé
- 3 hard gekookte eieren alleen wit gebruiken
- Kokosolie
- Peper
- Citroensap
- Zeezout.
Gado Gado saus
- 3 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 125 g ongezouten pinda’s
- 3 citroenblaadjes
- 3 el kokosolie
- 1 el Javaanse suiker
- 2,5 el sojasaus zoet: ketjap manis
- 2 tl Tamarinde pasta
- Tandori naar smak
- Zout
Opmaak
- 10 brede komkommerlinten
- 10 repen filodeeg even breed als de komkommer
- 10 bolletjes kokosrijst ijs van het dessert
- Geroosterd kokosrasp
Bereiding
Acar
- Maak de groenten schoon en verdeel de bloemkool in roosjes, de wortel en courgettes in reepjes snijd de uien plakjes en de sperziebonen in stukken. Blancheer enkele minuten in kokend water met zout spoel af en dompel in ijs water.
Voor de acar saus
- Pel de knoflook, rasp de geelwortel en gember schoon. Verwijder het droge deel van het citroengras en ook het buitenste blad.
- Hak de ingrediënten met uitzondering van het citroengras fijn. roer de overige ingrediënten behalve het zetmeel door elkaar tot een saus en breng hem aan de kook. Roer het zetmeel glad met twee eetlepels koud water en bind hiermee de saus. Haal het citroengras uit de saus. Giet de kokendhete saus over de groenten .
- Voeg de acer en de saus samen in de keukenmachine en draai dit kort tot een glad geheel. Doe de saus in de (snoep)spuitzak en leg weg.
Gado Gado
- Snijd voor de gado gado alle ingrediënten van aardappel tot eieren in blokjes van circa 5 mm. Breng een pan water met zout aan de kook en blancheer hierin de aardappel, haricots verts en spitskool kort beetgaar. Giet af in een zeef, spoel koud en laat ze uitlekken.
- Maak de blokjes eiwit en groenten aan met een beetje (kokos)olie, citroensap peper en zout. Zet weg tot gebruik
Gado Gado saus
- Pel voor de saus de sjalot en knoflook en snijd dit fijn.
- Rooster de pinda’s tot zo egaal goudbruin zijn, voeg alle andere ingredienten toe een laat de saus 6-7 minuten sudderen.
- Je kunt de saus evt. glad pureren. Indien nodig wat water toevoegen.
- Bak de filodeeg linten na twee vellen ingesmeerd met kokosolie in een bakring op 160 graden 15 seconden in de frituur (gebruik een pincet om de bakring in de hete olie te houden. Haal ze voorzichtig uit de ring. De bakring moet groter zijn dan de opmaak ring
Opmaaksuggestie:
- Maak een spiegeltje van de saus, Zet op elk bord een bakring van 5 cm doorsnee op de saus en vul dit met de gado gado salade en stamp dit aan. Til de bakring er voorzichtig af een wikkel het komkommerlint eromheen en vervolgens het filodeeg om de salade.
- Maak af met een bolletjes kokosijs, Maak af met enkele toefjes acer mengsel op de gado gado.
[…] Gado Gado […]