Print het recept

Garnalen in kokosbouillon

GangTussengerecht
CCH Menu2025 – Januari
Aantal personen 10

Ingredienten

Garnalenbouillon

  • 1000 g tijgergarnalen met kop en schaal, maat 31/40
  • 4 el olijfolie
  • 3 el tomatenpuree
  • 9 tenen knoflook gepeld en gekneusd
  • 60 g verse gemberwortel
  • 75 g citroengras ca 4 stengels in grove stukken
  • 12 kaffirlimoenbladeren
  • 1 rode chilipeper
  • 600 g kokosmelk volvet
  • 450 ml water
  • Zout

Gebakken smaakgevers

  • 150 ml olijfolie
  • 1 bol knoflook
  • 1 rode chilipeper met zaadlijsten en al in schuine dunne ringetjes
  • 45 g verse gemberwortel geschild en in julienne
  • 25 g kokosvlokken
  • 25 g basilicum blaadjes
  • 375 g cherrytomaatjes 3 per persoon

Garnalen

  • Gepelde garnalen

Opmaak

  • 1 limoen

Bereiding

Garnalenbouillon

  • Pel de garnalen – verwijder de koppen en de schalen en zet deze apart. Verwijder de darmdraad uit de gepelde garnalen en zet de garnalen tot gebruik in de koelkast.
  • Schil de gember en snij in dunne plakjes.
  • Snij de chilipeper (met zaadlijsten en al) in grove ringetjes.
  • Verhit 2½ el olie in een grote sauteerpan met een passend deksel op halfhoog tot hoog vuur. Voeg de tomatenpuree toe,ontzuur en voeg dan de garnalenkoppen en -schalen toe en bak af en toe roerend 3 minuten tot ze donkerrood zijn. Doe de knoflook, gember, citroengras, kaffirlimoenbladeren en chilipepers erbij en bak alles nog 1 minuut tot het geurt. Voeg de kokosmelk, water en 1 theelepel zout toe aan de pan en breng alles tegen de kook aan, zet het vuur halfhoog tot laag, zet het deksel erop en laat het geheel 25 minuten zachtjes koken. Giet de bouillon in een zeef op een pan en druk de inhoud van de zeef aan om er zo veel mogelijk smaak uit te krijgen. Verwarm de bouillon voor de uitgifte.

Gebakken smaakgevers

  • Haal de knoflooktenen los. Overgiet de knoflook met een scheut olijfolie.
  • Pof de knoflooktenen zo’n 30 tot 35 minuten in de voorverwarmde oven van 200°C in alufolie:
  • Gepofte knoflook en rauwe knoflook zijn een wereld van verschil. Rauwe knoflook heeft een sterke geur en is scherp. Gepofte knoflook is zacht, mild en heel diep zoet van smaak. Dat doet het goed in sauzen, soepen en dips.
  • Laat de hete knoflook daarna even afkoelen en knijp de zachte knoflook er dan als een soort puree uit.
  • Bak de kokos goudbruin in 5 minuten in een voorverwarmde oven van 140 graden.
  • Doe de olie, chilipeper en gember in een grote koekenpan en zet hem op halfhoog vuur (niet te heet, dan wordt het bitter). Laat alles af en toe roerend 8 minuten bakken, voeg een snufje zout toe en laat nog 4 minuten bakken tot de chilipepers doorschijnend zijn. Meng en bak de gepofte knoflook met olie kort op halfhoog vuur.
  • Schep met een schuimspaan alle vaste ingrediënten op een bord dat met keukenpapier is bekleed. Meng met de kokosvlokken.
  • Doe de basilicumblaadjes in de koekenpan en laat ze in 2-3 minuten donkergroen en doorschijnend worden. Laat afkoelen op keukenpapier of in zeef.
  • Zeef en vang de aromatische olie op. Veeg de koekenpan schoon en gebruik voor de garnalen.
  • Doe een eetlepel aromatische olie in de grote sauteerpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur.
  • Voeg als de olie heet is de tomaten toe en bak ze 6-7 minuten tot ze geblakerd zijn en vrijwel openbarsten. Voeg de gezeefde bouillon toe en verhit hem tot hij zachtjes borrelt. Laat hem nog 3 minuten koken en zet hem op laag vuur terwijl je de garnalen bakt.

Garnalen

  • Zet ten slotte de grote koekenpan op halfhoog tot hoog vuur. Schep de garnalen om met ⅓ theelepel zout en 2 eetlepels aromatische olie. Bak als de pan heel heet is de garnalen 45 seconden per kant (schep ze om zodat ze mooi kleuren). Doe in twee porties zodat de pan niet te vol wordt.

Opmaak

  • Verdeel de bouillon over ondiepe kommen en leg de gebakken garnalen erin.
  • Knijp een partje limoen uit over elke kom en sprenkel over elke kom ½ eetlepel extra room en 1 theelepel aromatische olie.
  • Garneer met de gebakken smaakgevers.