Gemarineerde kippendij met tomatensalade en huisgemaakte tahin
Aantal personen 10
Ingredienten
Kip
- 10 st kippendij
Marinade
- 4 g zwarte peper
- 4 g komijnpoeder
- 5 g zoete paprikapoeder
- 4 g baharat
- 2 g zout
- 50 ml olijfolie
Tomaten salade
- 5 tomaten
- 1 komkommer
- 4 tenen knoflook
- 1/3 bos koriander
- gele paprika
- 1 rode ui
Vinaigrette
- 1/3 citroensap
- 2/3 zonnebloemolie
- zout
Tahin
- 250 g sesamzaad
- 100 ml olijf olie
- zout
- 4 citroenen
Garnituur
- Granaatappelpitjes
Bereiding
Marinade
- Meng alle ingrediënten en voeg samen met de drooggedepte kippendijen. Vaccumeer in een vacuümzak en laat zo lang mogelijk trekken.
Tomatensalade
- Ontdoe de komkommer, de tomaat en de paprika van de zaadlijsten en snijdt ze brunoise. Snijd de ui en knoflook ragfijn. Snipper de koriander. Voeg alles samen en zet koel weg.
Vinaigrette
- Maak de vinaigrette en maak de salade hiermee vlak voor uitgaan af.
Tahin
- Spreid het sesamzaad gelijkmatig uit op een bakplaat met bakpapier en rooster licht aan in een oven op 140 graden voor 10 tot 15 minuten, regelmatig omscheppen en laat goed afkoelen in een koel schaal.. Maal de sesamzaadjes in de koffiekolen fijn tot de molen vrij gaat draaien. Doe de fijngemalen sesamzaadjes in de blender en voeg olijfolie, zout, citroen en water toe. Blender in korte sessies van max. een minuut en let er op dat je tussendoor de massa weer wat laat afkoelen. Anders wordt het bitter. Blender totaal 10 minuten. Er dient een gladde romige saus te ontstaan van yoghurtdikte.
Kippedijen
- Neem de kippendijen uit de zak maar laat alle marinade eraan zitten. Rooster de kippendijen onder de salamander in een lage bakplaat met daaronder een bakplaat om hem hoger te krijgen.
- Rooster onderveer 10 tot 12 minuten goudbruin en draai ze 2 maal om.
Opmaak
- Maak een streep tahin op een leibordje, leg de kip aan een zijde en de salade aan de andere. Maak af met de granaatappelpitjes.