Print het recept

Kalakukko met spinazie-broccolisaus

GangTussengerecht
CCH Menu2022 – December
Aantal personen 8

Ingredienten

Kalakukko

  • 250 g aardappelen
  • 100 g rijst kortkorrelig
  • 250 g bloem
  • 250 g boter
  • zout
  • 400 g zalm
  • 4 eieren
  • 1 kleine ui
  • 20 g dille
  • zout en peper
  • 1 ei
  • 50 ml melk

Spinazie-broccolisaus

  • 100 g broccoli
  • 200 g spinazie
  • 25 g boter
  • 1 el yoghurt
  • 250 ml visbouillon

Opmaak

  • 75 g zwarte viseitjes

Bereiding

Kalakukko

  • Kalakukko is een traditioneel gerecht uit de Finse regio Savonia, gemaakt van vis gebakken in een brood. Kalakukko is vooral populair in Kuopio, de hoofdstad van de regio Noord-Savonia. Kuopio is de thuisbasis van vele kalakukko-bakkerijen. De stad organiseert ook een jaarlijkse kalakukko-bakwedstrijd.
  • Schil en kook de aardappelen. Duw de aardappelen door een zeef en laat afkoelen.
  • Kook de rijst in water met zout gaar en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Meng de aardappel met de bloem, boter en wat water in een foodprocessor en pulse (let op pulse tot het een bol is en niet langer, anders wordt het weer zacht). totdat het goed gemengd is.
  • Wikkel het deeg in folie en leg zo lang mogelijk in de koelkast om te rusten.
  • Kook de eieren hard en hak ze daarna fijn.
  • Kook de zalm in visbouillon, bewaar de visbouillon voor het koken van de broccoli.
  • Hak de ui zeer fijn (ragfijn)
  • Hak de dille fijn.
  • Verwarm de oven op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in twee gelijke bollen en rol ze gelijkmatig uit tot een rechthoek van 3mm dik. (let op niet te dun, zie foto)
  • Leg het eerste vel op de bakplaat.
  • Verdeel de helft van de rijst erop, zorg voor een dunne laag en laat hierbij de randen van ongeveer 3 cm vrij.
  • Verdeel de zalm en de gekookte eieren erover.
  • Voeg de uien en dille toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de overige rijst erover en bedek met de tweede laag deeg.
  • Duw de uiteinden aan met je vingers.
  • Meng het ei met melk en bestrijk de taart met het mengsel.
  • Bak ca 25 minuten af totdat het geheel goud bruin is.

Spinazie-broccolisaus

  • Gaar de broccoli in de visbouillon van de zalm.
  • Wok de spinazie in een droge pan. Giet de broccoli af.
  • Doe de spinazie en broccoli met de boter, yoghurt en visbouillon in de mengkom van de thermomix. Blender eerst op stand 8 voor 30-60 seconden en dan minstens 10 minuten op stand 1 bij 70 graden.
  • Breng op smaak met zout.

Opmaak

  • Maak een spiegeltje van de spinazie-broccolisaus.
  • Snijd plakken van de Kalakukko en leg deze op de saus.
  • Garneer met viseitjes.