Print het recept

Krokant zacht eitje met asperges en zoete bacon

GangVoorgerecht
CCH Menu2022 – September
Aantal personen 10

Ingredienten

Aspergesaus

  • 100 g sjalotten
  • 20 groene asperges
  • 35 g basilicum
  • Klontje roomboter
  • 3 el Olijfolie
  • Peper-zout

Basilicum crumble

  • 100 g panko
  • 75 g basilicum
  • 20 g Parmezaanse kaas

Zacht eitje

  • 12 eieren
  • Bloem
  • Basilicum crumble
  • IJsblokjes
  • Gezoete bacon
  • 10 plakjes gerookt ontbijtspek
  • 2 el ahorn siroop

Opmaak

  • Roodaderige zuring
  • Maldon zout
  • 1 citroen

Bereiding

Aspergesaus

  • Schil -waar nodig- de asperges en snijd de onderkant eraf.
  • Snijd van de asperges de bovenste 5 centimeter.
  • Snijd de restant van de asperges klein.
  • Bak de aspergetips zacht in wat boter en houd ze apart.
  • Gaar de klein gesneden asperges met een klontje boter en breng op smaak met peper en zout.
  • Snij de sjalotten klein en bak ze in olie op laag vuur zacht en goudbruin.
  • Doe de ui met de gare stukjes asperge in een blender en voeg de blaadjes basilicum toe. Blender dit tot een gladde saus. Zeef de saus.

Basilicum crumble

  • Mix de basilicum en geraspte kaas in een food processor tot een korrelig geheel. Voeg de panko toe en mix nog kort. Laat de crumble op een bakplaat drogen.

Zacht eitje

  • Zet ruim water op. Als het kookt gaan de eieren er 5,5 minuten in. Doe in twee delen als je een groot aantal hebt, het water moet blijven koken.
  • Koel de eieren na het koken direct in ijswater. Pel ze voorzichtig, ze zijn erg zacht.
  • Klop twee eieren goed los.
  • Rol de eieren vlak voor uitgaan door de bloem.
  • Doop ze dan in het losgeklopte ei en rol ze door de basilicum crumble.
  • Haal nogmaals door het losgeklopte ei en de basilicum crumble.
  • Frituur de eieren op 160°C in 2 tot 3 minuten licht krokant. Zorg dat de crumble niet te bruin wordt.

Gezoete bacon

  • Verwarm de oven voor op 190 ºC. Verdeel de plakjes spek over een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk dun met de ahorn siroop. Bak het spek in ca. 5 min. bruin en knapperig. Neem uit de oven en laat op de bakplaat liggen tot gebruik.

Opmaaksuggestie:

  • Snijd de citroenpartjes uit.
  • Maak de aspergesaus en de aspergetips lauwwarm.
  • Schenk een lepel saus op het bord en leg hier de asperges tips op. Leg het ei in het midden van de asperges en bestrooi met wat Maldon zout. Decoreer met een plakje gezoete bacon. Garneer met de uitgesneden citroen en de blaadjes zuring.

1 Comment

Comments are closed.