Krokante tonijnrolletjes
Aantal personen 10
Ingredienten
Tonijnrolletjes
- 750 g heel verse tonijn zonder ketting
- 80 g sushirijst
- 2 el sushiazijn
- 3 velletjes nori
- 50 g rucola
Tempura
- 150 g tempurameel
- Ca 170 ml ijskoud water
- panko
Saus
- 2 sjalot
- 8 cm gemberwortel
- 2 el zonnebloemolie
- 200 ml witte wijn
- 1,5 limoen
- 450 ml slagroom
- 3 el sojasaus
- 5 el zoete chilisaus
- 150 g ijskoude boter
- 1 el wasabipasta
Opmaak
- Zwarte sesamzaadjes
- Eetbare bloemen
Bereiding
Tonijnrolletjes
- Snijd de tonijn in lange repen van ruim 3 cm dikte. Je maakt straks 3 rollen van elk ca. 18 cm lengte (de maat van een nori vel). Voor één rol gebruik je ongeveer 250 g tonijn. Bewaar koel.
- Kook de sushirijst gaar zoals vermeld op de verpakking. Laat de rijst afkoelen door het uit te spreiden op een bord en roer als deze is afgekoeld de sushi azijn erdoor.
- Maak dan de tonijnrollen.
- Leg steeds een nori vel voor je neer met de gladde kant naar boven. Maak met je vinger en water de bovenrand licht vochtig. Verdeel de gekookte sushirijst in een reepje langs die bovenkant. Dit wordt straks het ‘plak’ randje waardoor het rolletje in model blijft. Verdeel onder het reepje rijst de rucola royaal over het norivel. Leg aan de onderkant van het vel over een dikke reep tonijn op de rucola. Laat kortere stukken tonijn op elkaar aansluiten door ze strak tegen elkaar te leggen. Rol het geheel nu voorzichtig, maar wel zo strak mogelijk, op van onder naar boven. Gebruik hierbij een bamboe sushi matje!
Tempura
- Roer het tempurameel glad met ijskoud water. Op de verpakking staat de verhouding van meel en koud water. Gebruik dan iets minder water, zodat het beslag dikker wordt, zo ongeveer als dikke yoghurt.
- Zet het panko klaar op een ruime schaal of bord.
- Besmeer de rollen voorzichtig met het tempurabeslag, zodat ze rondom bedekt zijn. Leg de rollen meteen op de schaal met panko en paneer de rollen helemaal rondom.
- Rol ze in slagersfolie strak op en bewaar de rollen in de koelkast totdat de saus gemaakt is en je klaar bent om ze te frituren.
Saus
- Snipper de sjalot en snijd de gember fijn. Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de sjalot en gember even aan.
- Schenk de witte wijn en het sap van de limoen erbij en laat dit rustig inkoken tot er ongeveer 1/3 deel van over is. Giet de slagroom erbij en laat het vervolgens weer inkoken tot ongeveer de helft. Giet de saus door een fijne zeef in een schone pan zodat je de sjalot en gember verwijdert. Zet de pan terug op het vuur en voeg de sojasaus en chilisaus toe. Laat de saus nog heel even doorkoken en neem de pan nu weg van het vuur. Roer met een garde de boter er in stukjes doorheen zodat de saus mooi ‘mollig’ wordt. Je kunt de saus gerust weer iets warmer maken (of zelfs later weer opwarmen), maar laat haar nooit meer koken – dan verlies je de binding en mooie glans!
- De wasabipasta roer je er pas vlak voor het opdienen met een garde door, want als je deze te lang verwarmt verliest het zijn scherpte.
Opmaaksuggestie:
- Verhit de olie tot 180°C.
- Zorg ervoor dat de saus goed warm is.
- Frituur steeds één rol tegelijk in ca. 1 minuut rondom goudbruin en laat vervolgens even uitlekken op keukenpapier. Snijd de tonijnrollen in mooie plakjes. en leg twee dakpansgewijs midden in de saus. Giet de saus als een mooie spiegel op warme borden, leg twee plakjes tonijn rol dakpansgewijs in de saus en bestrooi met enkele sesamzaadjes. Garneer met een eetbare bloem.