Print het recept

Pasta met paddenstoelen, luchtige gruyère-saus en schuim van paddenstoelen

GangTussengerecht
CCH Menu2022 – Maart
Aantal personen 10

Ingredienten

Pastadeeg

  • 200 g grano 00
  • 2 eieren
  • 1 eierdooier
  • 10 ml olijfolie
  • zout

Vulling

  • 100 g gedroogde paddenstoelen
  • 250 g kastanje champignon
  • 2 sjalotten
  • 1 takje peterselie
  • 4 el gevogeltefond
  • 1 teen knoflook
  • 10 g parmezaanse kaas
  • 1 tl cêpes poeder

Gruyère-saus

  • 70 g gruyère
  • 35 g parmezaanse kaas
  • 2 eierdooiers
  • 1 laurierblaadje
  • 225 ml room
  • Nootmuskaat
  • Tijm

Schuim van paddenstoelen

  • 250 g champignons
  • 3 tl cêpes poeder
  • 100 g mirepoix
  • 1 teen knoflook
  • 50 ml olijfolie
  • 100 ml witte wijn
  • 1 laurierblaadje
  • Tijm
  • Peterselie
  • 1 el lecithine

Garnering

  • 2 bolleten
  • Rode cress

Bereiding

Pastadeeg

  • Zeef de bloem op het aanrecht of in een kom en meng met een snufje zout. Maak een kuiltje in het midden.
  • Doe de eieren en de eidooier in het kuiltje. Klop de eieren met 1 theelepel olijfolie los met een vork terwijl je steeds een beetje bloem meeneemt. Blijf kloppen met de vork tot het niet meer kan en kneed dan verder met je handen.
  • Kneed circa 5 minuten tot er een soepel en egaal deeg ontstaat. Voeg wat bloem toe als het deeg te nat blijft. Als het te droog blijft, kun je wat water toevoegen.
  • Rol een bal van het deeg en bestrooi deze met wat bloem. Laat de deegbal circa 30 minuten gewikkeld in plasticfolie rusten.
  • Draai pasta in dunne plakken (stand 6) en snijd hiervan stroken van 2 cm breed en 50 cm lang
  • Kook ze in water met zout, laat ze afkoelen en drogen op een keukendoek. (Koude pasta houdt een stevige vulling goed vast.)

Vulling van paddenstoelen

  • Week de paddenstoelen in lauwwarm water (doe dit voor de avond na je en zet ze weg in de koeling! De paddenstoelen moeten minsten 4 uur weken)
  • Hak de paddenstoelen fijn, bak het even en voeg de gesnipperde sjalotten, 2 el fond, knoflook, cêpes poeder en kruiden toe. Laat een paar minuten inkoken en daarna afkoelen.
  • Strijk de massa koud op de pastarepen en rol deze op.
  • Leg de pastarollen in een vuurvaste schaal met bakpapier en doe er 2 el fond bij. Bestrooi met parmezaanse kaas en gratineer in de oven (10 minuten op 180 graden).

Gruyère-saus

  • Klop 75 ml room op.
  • Breng de andere 150 ml room aan de kook, voeg nootmuskaat, tijm en laurier toe en laat 4-5 minuten stoven. Laat iets afkoelen.
  • Doe dan de eierdooiers erbij en klop au bain-marie schuimig.
  • Voeg de geraspte gruyère en parmezaanse kaas toe en laat deze smelten in de warme saus.
  • Voeg de warme saus met de opgeklopte slagroom.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Schuim van paddenstoelen

  • Snij de de rest van de champignons grof en bak ze met de mirepoix in olijfolie.
  • Doe de kruiden erbij, blus met witte wijn en voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Druk na 2 minuten door een fijne zeef en kook een beetje in en voeg de lecithine toe.
  • Schuim de saus vlak voor het opdienen op met een staafmixer.

Opmaaksuggestie

  • Snij de boletten in dunne plakken en bak deze net gaar in wat olijfolie.
  • Plaats het rolletje uit het midden van het bord.
  • Druppel de saus eromheen en schep wat van het schuim tegen het rolletje aan.
  • Leg het gebakken plakje boleet erbij.
  • Garneer met een wat rode cress.