Raviolo met ricotta, salie en citroenboter
Aantal personen 10
Ingredienten
Ravioli deeg
- 225 g tipo 00-bloem
- 75 g semolinabloem
- 3 eieren
- genoeg voor 15 pers.
Vulling
- 250 g Ricotta
- 1 Citroen
- 10 takjes tijm
- 10 vijgen
- peper
Ravioli
- Raviolideeg
Citroenboter
- 250 g boter
- 1 citroen
Salieblaadjes
- 2 salieblaadjes p.p.
- Zonnebloemolie
Opmaak
- 1 ravioli p.p.
- Parmigiano Reggiano
- Citroenrasp
Bereiding
Ravioli deeg
- Meng beide soorten bloem en het ei met een vork tot alles aan elkaar begint te plakken. Ga verder met je handen en kneed het geheel tot een flexibel deeg in 5-10 minuten. Voeg eventueel een klein scheutje water toe als het deeg te droog is.
- Verpak in vershoudfolie en laat een uur op kamertemperatuur rusten.
Vulling
- Doe de ricotta in een kom en roer deze los. Haal het steeltje van de vijg en snijd hem heel fijn en voeg deze met de tijm, rasp van een citroen toe en het sap van een halve citroen. Breng op smaak met peper. Doe het mengsel in een spuitzak en leg weg tot gebruik.
Ravioli
- Strooi wat bloem op je werkblad. Draai het deeg door de pastamachine en eindig op stand een na laatste stand.
- Leg een pastavellen op een werkbank. Bepaal met een steekring hoeveel ruimte je per ravioli nodig hebt (niet doordrukken!) en spuit in het midden van iedere te maken ravioli een bol ter grootte van een 2 euro munt. De bol dient ongeveer 1 cm hoog te zijn.
- Maak de randen van het deeg licht vochtig met water en leg een tweede vel erop. Duw voorzichtig de lucht rond de vulling eruit en duw dan aan met de ‘zachte’ kant van de steker.
- Pak een steker die een maatje groter is en steek de ravioli uit. Druk de randen goed aan en leg op een met bloem gestrooid bord. Als je klaar bent kun je ze afdekken met vershoudfolie tot gebruik.
- Kook ravioli 4 minuten in goed gezouten water (10g op 1l).
Citroenboter
- Rasp de citroen en pers hem uit.
- Klaar de boter. Verwarm de geklaarde boter en voeg het citroensap en de helft van de citroenrasp toe, zet weg. Verwarm zacht vlak voor uitgifte.
Gefrituurde Salieblaadjes
- Verhit de olie in een kleine steelpan tot 170°C. Frituur de blaadjes per 4 stuks. Draai ze steeds om tot beide kanten mooi groen zijn. Haal ze uit de olie en leg op een keukenpapier om uit te lekken.
Opmaak
- Leg de ravioli op een bord. Leg hierop salieblaadjes en schenk wat citroenboter over de ravioli. Strooi er een weinig citroenrasp erover. Rasp Parmigiano Reggiano erover en serveer direct uit.