Print het recept

Surinaamse erwtensoep

GangTussengerecht
CCH Menu2023 – Oktober
Aantal personen 15

Ingredienten

Zoutvlees

  • 200 g zoutvlees

Soep

  • 250 g spliterwten
  • ¼ van gegaard zoutvlees
  • 15 g selderijblad
  • 8 g kerrie masala
  • 5 pimentbessen
  • 100 g winterpeen
  • 100 g knolselderij
  • neutrale olie
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/4 e Madame Jeannette
  • 0,5 el Komijnzaad geroosterd en gemalen

Zoutvlees

  • 3/4 e gegaard zoutvlees

Rijst

  • 100 g sushirijst

Opmaak

  • selderijblad

Bereiding

Zoutvlees

  • Kook het zoutvlees 30 minuten in een pan met ruim water. Dan is het vlees gaar en het zout eruit getrokken. Snijd het vet eraf en gooi het vet weg.

Soep

  • Hak het selderijblad fijn.
  • Hak de winterpeen en de knolselderij in hele kleine blokjes.
  • Hak de uien, de knoflook en de Madame Jeannette fijn.
  • Komijnzaad heeft veel meer smaak als je het als zaad koopt. Rooster de komijnzaadjes in een droge pan op lage hitte, schud de pan een paar keer. Maal in een koffiemolen of vijzel als ze nog warm zijn.
  • Breng 1 liter water aan de kook, voeg de spliterwten toe, dan het zoutvlees, het selderijblad, de kerrie masala, pimentbessen en wat zout. Kook 40 minuten met deksel op laag vuur.
  • Verwijder de pimentbessen als de spliterwten gaar zijn en uit elkaar vallen. Voeg de winterpeen en de knolselderij toe en de helft van de gemalen komijn. Laat dit nog 15 minuten zachtjes koken. Controleer vlak voor uit de dikte, voeg eventueel wat vocht toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit de olie en bak hierin de uien, knoflook en Madame Jeannette goudbruin en voeg 2/3e van het mengsel toe aan de soep. De andere 1/3e gaat naar het zoutvlees.
  • Breng op smaak met zout en zwarte peper.

Zoutvlees

  • Verhit neutrale olie en bak hierin het zoutvlees. Pluk het vlees en verwarm opnieuw in de pan. Voeg hieraan het mengsel van uien, knoflook en Madame Jeannette toe en zet weg tot uitgifte.

Rijst

  • Kook de rijst in 12 minuten gaar in ruim water. Giet af en laat met de deksel op de pan rusten. Rol het tussen 2 matjes plat en steek rondjes uit. Leg max 5 minuten in de oven op 160 graden.

Opmaak

  • Schep de soep in een diep bord. Leg er een rijstrondje op.
  • Schep hier wat zoutvlees op en leg hierop een blaadje selderij.