Aardappeltaartje met asperge, hollandaise en crumble van lam
Aantal personen 10
Ingredienten
Aardappeltaartje
- 6 st grote aardappels vastkokend
- 2 dl koksroom
- 3 eieren
- 60 g cheddar
- 10 st salieblaadjes
- zout en peper
Asperges
- 10 a sperges
Crumble van lam
- 100 g lamsham en ontbijtspek
- 1 tl vadouvan kruiden
- 50 g bloem
- 20 g isomalt
- 100 g gedroogde uitjes
- 15 g eiwit
- zout en peper
Hollandaise saus
- 150 g boter
- 3 eierdooiers
- citroensap naar smaak
- zout en peper
Garni salade
- lente sla
- rettich
- balsamico azijn
- olie
Bereiding
Aardappeltaartje
- Schil en was de aardappels en snijd ze vervolgens in plakjes van 4 mm dikte.
- Meng de room met de eieren en breng op smaak met zout en peper. Beboter en bebloem de bakjes ruim.
- Meng de aardappels met het eimengsel en de geraspte cheddar en bestrooi met gesneden salieblaadjes..
- Smeer de bakjes goed in met boter en verdeel het aardappelmengsel over de 10 bakjes. Bak het aardappeltaartje op 160°C gedurende ca. 25 minuten.
Asperges
- Schil de asperges en haal ongeveer 2 cm van de onderkant. Kook gedurende 5 minuten en laat staan in het kookvocht. Warm vlak voor uitgifte nog even op.
Crumble van lam
- Snijd het spek en de lamsham fijn. Bak krokant op een hoog vuur en daarna uitbakken op een zeer laag vuur. Droog op bakpapier in de oven op 90°C.
- Doe het afgekoelde, gedroogde vlees, de vadouvan, bloem, isomaltpoeder, zout, peper en uitjes in de thermoblender en draai fijn op stand 5.
- Voeg daarna de eiwit toe. Spreidt het mengsel uit op een bakmat en leg dit kort in oven op 160 graden totdat het mengsel droog is. Verkruimel het mengsel en zet weg voor gebruik.
Hollandaise saus
- Smelt de boter totdat deze net niet bruin wordt.
- Doe de eieren in een hoge beker en voeg een theelepel water, citroensap en zout toe. Zet de staafmixer hierin en zet hem aan. Voeg vervolgens langzaam de hete boter hierbij tot deze verdict. Maak op smaak met extra citroensap en voeg peper en zout toe naar smaak.
Garni salade
- Was en haal de steeltjes van de lentesalade.
- Meng olie en azijn tot een vinegraitte meng met de lentesla en schud af.
- Snij de rettich in bijvoorbeeld lucifer juillene, brunoise en/of dunne plakjes.
Presentatie:
- Stort het aardappel taartje en pak eventueel nog even heel kort op een bakplaat op hoge temperatuur in de oven.
- Leg hierop de lentesla en wat rettich batons. Halveer de asperges en leg op de salade. Spuit een streepje hollandaise op elke asperge en garneer met lamscrumble.
[…] Aardappeltaartje met asperge, hollandaise en crumble van lam […]