Asperges met gerookte paling, brioche en zachte eidooier
Aantal personen 10
Ingredienten
Eieren
- 10 kleine eitjes
Vinaigrette
- Olijfolie
- Chardonnay azijn
Asperges
- 20 witte asperges
- 2,5 dl room
Brioche
- Brioche
Opmaak
- 300 g gerookte paling filet
- waterkers
Bereiding
Eieren
- Stoom de eieren 30 minuten in de stoomoven op 64°C.
- Koel af in ijswater. Of spoel fors in koud water en koel tot verwerken in een schaal in koelkast.
- Breek het ei voorzichtig en haal het wit eraf. Bewaar de eidooier.
Vinaigrette
- Maak een vinaigrette van olijfolie en azijn.
Asperges
- Schil de asperges en breek de kontjes eraf. Kook de schillen en kontjes in flink gezouten water.
- Haal door een zeef en kook de asperges vervolgens in het kooknat beetgaar.
- Snij een derde van asperge, bewaar het mooiste boven gedeelte en mix de fijngesneden onderkant met room in de thermomix.
- Stand 1 op 8 minuten (koud), tot een mooie aspergesaus. Breng op smaak met peper zout en eventueel wat zeste en citroensap.
- Besprenkel het boven gedeeltes van de asperges met een frisse olijfolie en brand de puntjes goudbruin aan met een brander.
Brioche
- Steek kleine rondjes( stekertjes van metalen rondjes) uit de brioche en bak deze goudbruin met wat olie en roomboter in de koekenpan.
Opmaak
- Snij de paling in mooie schuine langwerpige stukjes.
- Dresseer het bord met de aspergesaus en plaats de asperges in de saus.
- Leg de stukjes paling op het bord.
- Besprenkel de waterkers met de vinaigrette.
- Schik de eierdooier in de saus, decoreer het geheel met de waterkers. Werk af met de brioche-croutons.