Print het recept

Asperges met gerookte paling, brioche en zachte eidooier

GangVoorgerecht
CCH Menu2023 – Mei
Aantal personen 10

Ingredienten

Eieren

  • 10 kleine eitjes

Vinaigrette

  • Olijfolie
  • Chardonnay azijn

Asperges

  • 20 witte asperges
  • 2,5 dl room

Brioche

  • Brioche

Opmaak

  • 300 g gerookte paling filet
  • waterkers

Bereiding

Eieren

  • Stoom de eieren 30 minuten in de stoomoven op 64°C.
  • Koel af in ijswater. Of spoel fors in koud water en koel tot verwerken in een schaal in koelkast.
  • Breek het ei voorzichtig en haal het wit eraf. Bewaar de eidooier.

Vinaigrette

  • Maak een vinaigrette van olijfolie en azijn.

Asperges

  • Schil de asperges en breek de kontjes eraf. Kook de schillen en kontjes in flink gezouten water.
  • Haal door een zeef en kook de asperges vervolgens in het kooknat beetgaar.
  • Snij een derde van asperge, bewaar het mooiste boven gedeelte en mix de fijngesneden onderkant met room in de thermomix.
  • Stand 1 op 8 minuten (koud), tot een mooie aspergesaus. Breng op smaak met peper zout en eventueel wat zeste en citroensap.
  • Besprenkel het boven gedeeltes van de asperges met een frisse olijfolie en brand de puntjes goudbruin aan met een brander.

Brioche

  • Steek kleine rondjes( stekertjes van metalen rondjes) uit de brioche en bak deze goudbruin met wat olie en roomboter in de koekenpan.

Opmaak

  • Snij de paling in mooie schuine langwerpige stukjes.
  • Dresseer het bord met de aspergesaus en plaats de asperges in de saus.
  • Leg de stukjes paling op het bord.
  • Besprenkel de waterkers met de vinaigrette.
  • Schik de eierdooier in de saus, decoreer het geheel met de waterkers. Werk af met de brioche-croutons.