Print het recept

Flammkuchen

GangVoorgerecht
CCH Menu2020 – April
Aantal personen 6

Ingredienten

Basisrecept (Voor 1 grote Flammkuchen of 2 kleinere)

  • 300 g bloem
  • 4 g instant gist droge gist
  • snuf zout
  • 180 ml water lauwwarm
  • 2 el olijfolie
  • 100 g crème fraîche

Klassieke Flammkuchen met rode ui en gerookt spek

  • 1 rode ui
  • 100 g gerookt spek
  • 50 g geraspte Gruyère

Flammkuchen met witte asperges, gerookte zalm en dille

  • 3 witte asperges
  • 100 g zalm
  • dille

Bereiding

  • Doe de bloem in een kom en voeg zout en gist toe. Zorg dat ze nog niet met elkaar in aanraking komen, dus doe deze elk aan een eigen kant in de kom. Voeg water en olie toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Om een mooi soepel deeg te krijgen is het kneden heel erg belangrijk. Met een mixer duurt dit ongeveer 15 minuten.
  • Het deeg moet elastisch en soepel zijn, maar mag nog wel een heel klein beetje plakkerig zijn. Test het deeg door een klein stukje te pakken en hier een vliesje van te trekken. Eigenlijk alsof je een stukje kauwgom zo ver mogelijk uit probeert te rekken zonder dat het scheurt of breekt. Als het vliesje transparant begint te ogen weet je dat je goed genoeg gekneed hebt.
  • Laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Verdeel het deeg in twee gelijke delen voor 2 kleinere Flammkuchen.
  • Rol het Flammkuchen deeg op een bakpapier zo dun mogelijk uit voor een knapperige bodem en schuif het deeg met bakpapier op een bakplaat. Vouw de zijkanten met je duim en wijsvinger stukje voor stukje om zodat je rondom een opstaand randje krijgt.
  • Smeer het deeg in met 100 gram crème fraîche, gebruik hiervoor de bolle kant van een lepel.

Klassieke Flammkuchen met rode ui en gerookt spek

  • Snijd een rode ui in dunne ringen.
  • Beleg het deeg gelijkmatig met een rode ui, 100 gr gerookt spek in kleine blokjes en eindig met 50 gram geraspte Gruyèrekaas. Bak de flammkuchen daarna 15 minuten in de oven. Haal eruit, snijd de flammkuchen in vierkanten of punten en garneer met fijngehakte platte peterselie, serveer direct.

Flammkuchen met witte asperges, gerookte zalm en dille

  • Schil 3 flinke witte asperges en verwijder de onderkanten. Snijd de asperges daarna doormidden en snijd ze in zeer dunne plakken. Gebruik hiervoor een mandoline of een scherp koksmes.
  • Beleg het deeg gelijkmatig met de slierten en bak de Flammkuchen daarna 15 minuten in de oven. Haal eruit en breng op smaak met een snufje gemalen witte peper. Beleg daarna met 50 gr gerookte wilde zalm en wat kleine takjes verse dille. Snijd de flammkuchen in vierkanten of punten, serveer direct.

1 Comment

Comments are closed.