Geflambeerde zeebaars met basilicumsaus
Aantal personen 10
Ingredienten
Kruidenolie
- 200 ml arachideolie
- 1 knoflookteen
- 1 laurierblad
- 4 takjes tijm
Aardpeer
- 300 g aardpeer
- 1 sjalot
- Olie
Tomaat
- 5 grote tomaten
- kruidenolie
Zeebaars
- 10 zeebaarsfilet klein
- 50 g boter
- 4 takjes tijm
Basilicumsaus
- 150 g basilicum
- 50 ml olijfolie
- 50 ml visfond
- 150 g boter
- zout en peper
Opmaak
- Fleur de sel
- 150 ml wodka
Bereiding
Kruidenolie
- Verwarm de arachideolie met de geplette knoflookteen, het laurierblad en de tijm en laat trekken voor
Aardpeer
- Maak de aardperen schoon met een dunschiller, snijdt in plakjes van 5 mm dikte.
- Snipper de sjalot.
- Doe de aardpeer en de sjalot in een ovenschaal of cakevorm, zet ze onder wat olie en zet ze in de oven 30 minuten bij 120°C
Tomaat
- Ontvel de tomaten, halveer ze en verwijder de zaadjes en het vocht door ze licht aan te drukken.
- Leg ze in een ovenschaal, overgiet ze met de kruidenolie en laat ze bij de aardpeer in de oven, 25 minuten bij 120°C
Zeebaars
- Snijd filets op het vel kruislings in. (snijdt grote filets in 2-en)
- Doe de boter en de tijm in een pan met anti-aanbaklaag.
- Bak de filets op de huid en zonder te keren in 7 minuten. Portioneer eventueel de filets.
Basilicumsaus
- Blancheer de basilicumblaadjes kort en dompel ze in ijswater. Pureer met de olijfolie, zout en peper.
- Verwarm de visfond in een pan en klop op met boter.
- Voeg de basilicumpuree en visfond samen in de Thermomix (stand 10, 1 minuut) en controleer de dikte. Slap zo nodig af met het water waarin je de basilicum hebt geblancheerd.
Opmaak
- Verwarm de borden voor.
- Leg een halve tomaat op het bord. Leg daarop enkele plakjes aardpeer en daarna de zeebaarsfilet.
- Bestrooi met fleur de sel.
- Giet de basilicumsaus eromheen.
- Verhit de wodka
- Steek de wodka aan en schep een lepel brandende wodka op de zeebaars
- Serveer direct
[…] Vuur visGeflambeerde zeebaars met basilicumsaus […]