Print het recept

Geflambeerde zeebaars met basilicumsaus

GangVoorgerecht
CCH Menu2022 – Maart
Aantal personen 10

Ingredienten

Kruidenolie

  • 200 ml arachideolie
  • 1 knoflookteen
  • 1 laurierblad
  • 4 takjes tijm

Aardpeer

  • 300 g aardpeer
  • 1 sjalot
  • Olie

Tomaat

  • 5 grote tomaten
  • kruidenolie

Zeebaars

  • 10 zeebaarsfilet klein
  • 50 g boter
  • 4 takjes tijm

Basilicumsaus

  • 150 g basilicum
  • 50 ml olijfolie
  • 50 ml visfond
  • 150 g boter
  • zout en peper

Opmaak

  • Fleur de sel
  • 150 ml wodka

Bereiding

Kruidenolie

  • Verwarm de arachideolie met de geplette knoflookteen, het laurierblad en de tijm en laat trekken voor

Aardpeer

  • Maak de aardperen schoon met een dunschiller, snijdt in plakjes van 5 mm dikte.
  • Snipper de sjalot.
  • Doe de aardpeer en de sjalot in een ovenschaal of cakevorm, zet ze onder wat olie en zet ze in de oven 30 minuten bij 120°C

Tomaat

  • Ontvel de tomaten, halveer ze en verwijder de zaadjes en het vocht door ze licht aan te drukken.
  • Leg ze in een ovenschaal, overgiet ze met de kruidenolie en laat ze bij de aardpeer in de oven, 25 minuten bij 120°C

Zeebaars

  • Snijd filets op het vel kruislings in. (snijdt grote filets in 2-en)
  • Doe de boter en de tijm in een pan met anti-aanbaklaag.
  • Bak de filets op de huid en zonder te keren in 7 minuten. Portioneer eventueel de filets.

Basilicumsaus

  • Blancheer de basilicumblaadjes kort en dompel ze in ijswater. Pureer met de olijfolie, zout en peper.
  • Verwarm de visfond in een pan en klop op met boter.
  • Voeg de basilicumpuree en visfond samen in de Thermomix (stand 10, 1 minuut) en controleer de dikte. Slap zo nodig af met het water waarin je de basilicum hebt geblancheerd.

Opmaak

  • Verwarm de borden voor.
  • Leg een halve tomaat op het bord. Leg daarop enkele plakjes aardpeer en daarna de zeebaarsfilet.
  • Bestrooi met fleur de sel.
  • Giet de basilicumsaus eromheen.
  • Verhit de wodka
  • Steek de wodka aan en schep een lepel brandende wodka op de zeebaars
  • Serveer direct

1 Comment

Comments are closed.