Gegrilde tomaat/ricotta/dragon/croutons
Aantal personen 10
Ingredienten
Gegrilde tomaat
- 13 langwerpige San Marzano tomaten 1 pp en 3 voor blokjes
- 2 el rode-wijnazijn Acetum Flumen
- 6 el Arbequina olijfolie
- 3 Sjalotten
- 100 g Parmezaanse kaas
- 5 el Taggiasche olijven
Croutons
- Knoflook ca 4 tenen
- Zuurdesem brood enkele plakken, ca 5 mm dik
- Olijfolie
Dragon-knoflook olie
- 50 g spinazie
- Bosje dragon geen harde stelen
- 1 teentje knoflook
- 100 g olijfolie
- Chilivlokken
Dragon-ricotta
- 100 g ricotta
Opmaak
- Citroenrasp
Bereiding
Gegrilde tomaat
- Ontvel de tomaten en snij ca ¼ in de lengte eraf. Hol de grote delen voorzichtig uit zodat je een “bakje” hebt dat je kan vullen.
- Verwarm de grillpan goed voor en grill die tomaat-bakjes kort. Besprenkel ze met olijfolie en zet apart tot uitgifte.
- Vermeng de Arbequina olijfolie, rode-wijnazijn, zout en peper tot een smaakvolle vinaigrette.
- Snijd de ¼ kapjes en de overige tomaten brunoise, ca 5×5 mm. Snipper de sjalotten klein en voeg deze toe aan het tomatenmengsel. Hak de olijven klein en voeg deze toe.
- Rasp de helft van kaas en meng door het tomatenmengsel.
- Meng de vinaigrette door het tomatenmengsel en maak op smaak met peper en zout.
Knoflook en zuurdesem croutons
- Snijd de knoflook op een mandoline in flinterdunne plakjes en blancheer ze kort in kokend water.
- Spoel af en dep droog.
- Frituur goudgeel krokant op 140 graden in de olie.
- Schep uit de olie op papier en bestrooi licht met zeezout.
- Snij van een zuurdesem boterham kleine blokjes 5×5 mm en bak deze krokant in de knoflookolijfolie.
Dragon-knoflook olie
- Mix alle ingrediënten in de keukenmachine gedurende 15 minuten.
- Zet een paar scheppen apart voor in de ricotta.
- Zeef de olie en bewaar in spuitfles.
Dragon-ricotta
- Breng de ricotta op smaak met zout en peper
- Voeg de dragon-knoflookolie toe tot de ricotta smaakvol is en een mooie groene kleur heeft.
- Doe in spuitzak en leg weg tot gebruik.
Opmaak
- Dresseer de salade van tomaat in de gegrilde tomaat.
- Rasp wat extra Parmezaanse kaas over.
- Werk af met dragonricotta, croutons, citroenrasp.
- Spuit een flinke dot dragon-ricotta op het bord.
- Plaats daar de tomaat in.
- Spuit er wat extra dragon olie over.