Print het recept

Gegrilde tomaat/ricotta/dragon/croutons

GangVoorgerecht
CCH Menu2024 – September
Aantal personen 10

Ingredienten

Gegrilde tomaat

  • 13 langwerpige San Marzano tomaten 1 pp en 3 voor blokjes
  • 2 el rode-wijnazijn Acetum Flumen
  • 6 el Arbequina olijfolie
  • 3 Sjalotten
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 5 el Taggiasche olijven

Croutons

  • Knoflook ca 4 tenen
  • Zuurdesem brood enkele plakken, ca 5 mm dik
  • Olijfolie

Dragon-knoflook olie

  • 50 g spinazie
  • Bosje dragon geen harde stelen
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g olijfolie
  • Chilivlokken

Dragon-ricotta

  • 100 g ricotta

Opmaak

  • Citroenrasp

Bereiding

Gegrilde tomaat

  • Ontvel de tomaten en snij ca ¼ in de lengte eraf. Hol de grote delen voorzichtig uit zodat je een “bakje” hebt dat je kan vullen.
  • Verwarm de grillpan goed voor en grill die tomaat-bakjes kort. Besprenkel ze met olijfolie en zet apart tot uitgifte.
  • Vermeng de Arbequina olijfolie, rode-wijnazijn, zout en peper tot een smaakvolle vinaigrette.
  • Snijd de ¼ kapjes en de overige tomaten brunoise, ca 5×5 mm. Snipper de sjalotten klein en voeg deze toe aan het tomatenmengsel. Hak de olijven klein en voeg deze toe.
  • Rasp de helft van kaas en meng door het tomatenmengsel.
  • Meng de vinaigrette door het tomatenmengsel en maak op smaak met peper en zout.

Knoflook en zuurdesem croutons

  • Snijd de knoflook op een mandoline in flinterdunne plakjes en blancheer ze kort in kokend water.
  • Spoel af en dep droog.
  • Frituur goudgeel krokant op 140 graden in de olie.
  • Schep uit de olie op papier en bestrooi licht met zeezout.
  • Snij van een zuurdesem boterham kleine blokjes 5×5 mm en bak deze krokant in de knoflookolijfolie.

Dragon-knoflook olie

  • Mix alle ingrediënten in de keukenmachine gedurende 15 minuten.
  • Zet een paar scheppen apart voor in de ricotta.
  • Zeef de olie en bewaar in spuitfles.

Dragon-ricotta

  • Breng de ricotta op smaak met zout en peper
  • Voeg de dragon-knoflookolie toe tot de ricotta smaakvol is en een mooie groene kleur heeft.
  • Doe in spuitzak en leg weg tot gebruik.

Opmaak

  • Dresseer de salade van tomaat in de gegrilde tomaat.
  • Rasp wat extra Parmezaanse kaas over.
  • Werk af met dragonricotta, croutons, citroenrasp.
  • Spuit een flinke dot dragon-ricotta op het bord.
  • Plaats daar de tomaat in.
  • Spuit er wat extra dragon olie over.