Mosselen, gerookt spek, gestoofde prei roomsaus met Oosterse smaken
Aantal personen 10
Ingredienten
Mosselen
- 2 kg mosselen
- 1 ui
- 1 winterwortel
- 2 stelen bleekselderij
- 2 preien
- 500 g Gerookte spekblokjes
- 6 blaadjes Kefir Lime
- 2 stelen citroengras
- 2 sjalotjes
- 30 g boter
Saus
- 50 g droge witte wijn
- 200 g room 35% vet
- 10 g Pastis
Opmaak
- Ingelegde citroen
Bereiding
Mosselen
- Spoel de mosselen schoon en controleer op breuk. Gooi ook mosselen weg die open zijn en na een tik op de werkbank niet sluiten.
- Bak het spek licht uit. Maak de WUPS schoon, (bewaar het wit vd prei voor de garnering) snij fijn en zet aan in een beetje olie. Voeg Kefir Lime, gekneusde citroengras en spek toe, bak dit voor ongeveer 5 minuten. Voeg de uitgelekte mosselen toe, een scheut witte wijn en zet het vuur hoog. Zodra het kookt doe je de deksel op de pan. Schud de pan een aantal keren om alle mosselen ongeveer even gaar te krijgen.
- Haal de mosselen uit de pan, zeef het kookvocht. Haal de dubbele schelp van de mossel en haal wat mosselen helemaal uit de schelp. Snijd ondertussen de sjalotjes en het wit van prei in dunne ringetjes en stoof zacht in ca 15 g boter. Reserveer dit voor de garnering.
Saus
- Voeg minimaal 50 ml van het kookvocht, de room en pastis toe. Voeg 0,5 gram Lecitine toe en maak er met een staafmixer een gladde saus van. Voeg vers gemalen zwarte peper toe.
Opmaaksuggestie:
- Snijd van een in zout ingelegde citroen een suiker brunoise (zeer fijne brunoise). Klop het restant van de saus met de staafmixer zeer luchtig door de mixer wat lucht te laten happen.
- Presenteer in een bord de mosselen met WUPS, schenk de opgeschuimde saus erover heen. Maak af met de gestoomde prei. Verfijn tot slot met wat ingelegde citroen.