Yoghurt-platbrood, gort en paddenstoelen
Aantal personen 10
Ingredienten
Platbrood
- 200 g volkorenmeel
- 2 tl bakpoeder
- ½ tl zout
- 160 g Griekse yoghurt
- 4 el fijngehakte koriander
Paddenstoelenragout
- 70 g parelgort
- 30 g gedroogde cèpes
- 70 ml lauw water
- 200 g shiitake
- 400 g kastanje-champignons
- 2 el olijfolie
- 100 g boter
- 4 takjes tijm
- 2 tenen knoflook
- 200 ml witte wijn
- 3 el fijngehakte peterselie
- 1 el fijngehakte ingelegde citroenschil
- 20 ml citroensap
- Zout
- Zwarte peper
Platbrood bakken
- boter
Opmaak
- 150 ml Griekse yoghurt
- Krulpeterselie
- Rucola
Bereiding
Platbrood
- Maak eerst het brood. Vermeng alle ingrediënten in een kom met de handen tot een droog deeg; voeg zo nodig nog wat bloem toe. Kneed het deeg circa minuut tot het gelijkmatig en glad is. Wikkel in plasticfolie en leg een uur in de koelkast.
Paddenstoelenragout
- Was de gort onder de koude kraan, doe hem in de pan en overgiet hem met ruim vers water. Laat in 30-35 minuten beetgaar koken.
- Hak de shiitake en de kastanjechampignons fijn (ca 8 mm blokjes).
- Hak de cèpes grof, doe in een kom en giet er het lauwe water over en zet opzij. Doe de shiitake en de kastanjechampignons in een pan met een stevige vlakke bodem en doe de olie, de helft van de boter en de tijm erin, bak alles 4 minuten en roer af en toe.
- Hak de knoflook fijn. Doe als de paddenstoelen zachter zijn de knoflook en de wijn erbij en laat 5 minuten inkoken.
- Voeg de cèpes met het kookvocht toe. Laat ca 10 minuten op laag vuur stoven. Roer de overgebleven boter en de peterselie, ingemaakte citroen, citroensap en gekookte gort erdoor. Het is nu een geurige paddenstoelenstoofpot met saus. Voeg evt. nog wat water toe en maak af met zout en peper. Zet de pan opzij en en verwarm de ragout vlak voor het opdienen.
Platbrood bakken
- Verdeel het deeg in 10 gelijke porties en rol met de deegroller uit tot 2 mm dikke rondjes. Steek uit met 6 cm steekring.
- Verhit de boter op halfhoog vuur in een pan met antiaanbaklaag en bak de broodjes aan elke kant 2 minuten tot ze goudbruin zijn en houd warm.
Opmaak
- Leg wat rucola midden op het bord.
- Leg het brood op de rucola en schep de warme ragout erop met daarop een eetlepel yoghurt en wat peterselie.