Print het recept

Zacht gegaarde zalm met krop sla vinaigrette en zuurdesem krokant

GangVoorgerecht
CCH Menu2021 – November
Aantal personen 10

Ingredienten

Zalm

  • 700 g zalm
  • zout

Kropsla vinaigrette

  • voldoende voor 15 personen
  • 95 gr kropsla
  • 50 gr spinazie
  • 30 gr eiwit
  • 120 gram water
  • 7 gr Chardonnay azijn
  • 10 gr sushi azijn
  • 0,4 gr xantana
  • 10 gr zout
  • 500 ml druivenpit olie

Zuurdesem krokant

  • ¼ donker zuurdesem brood
  • Knoflook olie

Venkel crème

  • 1 ei
  • 15 ml citroensap
  • 15 g dijonmosterd
  • 200 ml zonnebloemolie
  • Peper en zout
  • 5 druppels venkel olie

Opmaak

  • ½ komkommer
  • Zalmeitjes
  • Haringkuit
  • Bieslook
  • Cress

Bereiding

Zalm

  • Pekel de zalm door deze ruim te bestrooien met fijn zeezout.
  • Veeg het zout van de zalm, snij de zalm in porties van 70 gram en vacuümmeer.
  • Gaar sous vide op 48 graden ongeveer 18 minuten en koel direct terug op ijswater.

Kropsla vinaigrette

  • Doe alles behalve de druivenpit olie in de thermomix (stand 8, 2 minuten) en draai glad. Plaats de vlinder (stand 5, 8 minuten) en monteer op met de druivenpitolie als een mayonaise (giet de olie in een dunne straal langzaam bij het kropsla mengsel). Voeg indien nodig wat extra water toe.

Zuurdesem krokantje

  • Snij het zuurdesembrood wat licht is ingevroren dun op de snijmachine ongeveer stand 6 tot 8
  • Leg op een bak plaat met een vetvrij matje en smeer in met knoflook olie dek af met een ander matje en bak af op 160 graden 15 tot 18 minuten goudbruin

Venkel crème

  • Maak een mayonaise door alle ingrediënten in een hoge maatbeker te doen en trek de staafmixer langzaam omhoog. Meng door de mayonaise 5 druppels venkelolie.

Serveren

  • Meng de kropsla vinaigrette met de komkommer blokjes (5 mm), 2/3 van de zalm eitjes, 2/3 van de haringkuit en de fijngesneden bieslook. Meng de rest van de eitjes en kuit door elkaar. Laat de zalm op kamer tempratuur komen en brand af met een gasbrander. Schep het kropsla mengsel over de gebrande zalm en maak af met een stukje zuur desem krokant en spuit hier op de venkel crème in dopjes en maak af met wat takjes naar keuze en wat eitjes/kuit op de zalm.(zie foto).

1 Comment

Comments are closed.