Zalmtaartje uit de oven
Aantal personen 10
Ingredienten
Blini’s
- 75 g bloem
- 25 g boekweitmeel
- 1 ei
- 150 ml melk
- 25 g boter
- zout en peper
Zalmtaartje
- 3-4 el bieslook
- 1 grote appel of 2 kleine Golden Delicious
- 3 el crème fraîche
- 10 blini’s
- 400 g gerookte zalm in dunne plakjes
Saus
- 1 ui klein
- 100 ml witte wijn
- 50 ml azijn
- 1 takje tijm
- 250 ml slagroom
- 50 g koude boter
Opmaak
- 1 bakje tuinkers
Bereiding
Blini’s
- Doe het bloem en het boekweitmeel in een kom en roer met een garde door elkaar. Splits het ei. Vang het eiwit op in een schone kom en voeg alleen de eidooier toe aan het bloemmengsel.
- Voeg nu ook de melk en de boter toe en mix met een garde of mixer tot een glad beslag. Voeg naar smaak zout en peper toe en mix kort.
- Het eiwit klop je met een schone mixer stijf. Het stijve eiwit voeg je toe aan het beslag en spatel je voorzichtig met een vouwende beweging door het beslag.
- Doe een beetje plantaardige olie in een pan en verhit. Schep per blini een eetlepel beslag in de pan. Als de bovenkant begint te stollen kun je de blini’s omdraaien tot beide kanten goudbruin zijn; zo’n 1-2 minuten per kant.
- Steek uit met een 4 cm steekring, ter grootte van een blini.
Zalmtaartje
- Verwarm de oven voor op 200ºC.
- Schil de appel en snijd in kleine brunoise (max 5 mm).
- Snijd de bieslook fijn. Meng de appel, crème fraîche en de bieslook.
- Verdeel de appelsalade over de blini’s en maak zo hoog mogelijke torentjes.
- Drapeer de gerookte zalm erover zodat de appel helemaal is ingepakt. Zet de zalmtaartjes klaar op een ovenplaat met bakpapier zodat je ze op het laatst alleen maar in de oven hoeft te zetten.
Saus
- Snipper de ui. Breng de wijn, azijn, ui en de tijm aan de kook. Laat het geheel inkoken tot 1/3. Voeg de slagroom toe en laat nog circa 5 minuten inkoken tot de helft. Schenk de saus door een zeef en breng op smaak met zout en peper. Verwarm de saus en roer van het vuur af de boter erdoor. Verwarm de saus voor het serveren zonder te koken, anders gaat deze schiften.
Opmaaksuggestie:
- Zet de zalmtaartjes circa 2 minuten in de oven. Zet de taartjes in het midden van een bord. Lepel een beetje van de saus eroverheen. Garneer met tuinkers.